FORSTÅ FIRE bedre

Mere end bare økonomi

Den her del af guiden handler om at få en bedre forståelse af FIRE.

Ud over det åbenlyse, handler FIRE om meget mere end bare at spare så meget op som muligt og slippe ud af arbejdsmarkedet. Hvis vi læser mellem linjerne, er der mange flere aspekter til FIRE, end du måske er klar over.

FIRE er en livsstilsændring og en filosofi om at leve et mere simpelt liv ved at skære ned på de materielle goder. Vi gør op med forbrugersamfundet ved at erkende, at der er andre glæder i livet end at købe den nyeste iPhone, bil, tøj og hvad der ellers måtte være.
Dit behov og din trang til at købe er ikke noget, du er født med. Det er noget, du har lært og er blevet påvirket gennem samfundet til at gøre. Men det at forbruge mindre er vi alle i stand til, hvis vi er villige til at gå på kompromis med visse ting.

Kan du forbruge mindre?

Men det er jo ikke sjovt at gå på kompromis! Slet ikke hvis du er vant til at hæve over på kortet hver måned, og købe lige hvad du har lyst til!
Det kan være svært at bryde sådan et mønster. Derfor skal du huske på, hvorfor du er gået i gang med FIRE og bruge din energi på at ændre dit mønster.

Vil du hellere købe den nye bil, du har kigget på – eller vil du skære et år af den tid, der er tilbage, før du har opnået FIRE?

Vælg din fire-livsstil

Hvis du allerede nu tænker, at FIRE absolut ikke er noget for dig, fordi du ikke kan se dig selv skære så meget ned i dit forbrug, så frygt ikke. Der er nemlig forskellige former for FIRE alt efter den livsstil, du ønsker at leve; nemlig “Lean FIRE” og “Fat FIRE.”

Og nej, der er ikke tale om slankekure, selvom det godt kunne lyde sådan!

Lean FIRE

De mennesker, der lever efter Lean FIRE, skærer helt ind til benet. De stræber efter at opnå FIRE så hurtigt som muligt. De er derfor villige til at skære meget ned på deres forbrug samt prøve at opnå en mere simpel og ikke så materialistisk livsstil. Her sparer du omkring 50-70% af din indkomst op (eller mere hvis du kan!)
Sætningen; “Når du får et fuldtidsjob, så lev dit liv, som hvis du stadig var på SU”, har du måske hørt i sammenhænge med at spare penge. Den sætning har de fleste Lean FIRE-entusiaster skrevet hjemme på væggen i deres soveværelse, så de ser det, som det føste, når de vågner (okay måske ikke, men du forstår nok pointen!)

Som et groft eksempel kan et par, der har årlige udgifter for alt mellem 100.000 – 300.000 kr. siges at leve efter Lean FIRE-princippet.
Husk på, at faktorer der kan spille ind her er f.eks. om du bor alene, har en partner eller børn og til dels din løn. Du kan se vores årlige udgifter her som par.

Minimalt forbrug

Højere forbrug

Fat FIRE

Når vi snakker om Fat FIRE, er det næsten en modsætning af Lean FIRE (sjovt nok!)
Fat FIRE-princippet betyder, at du lever en mere “luksuriøs” livsstil, hvor du ikke skærer alt for meget ned på dit forbrug.
Din indkomst er over gennemsnittet, og dine årlige udgifter er over 300.000 kr. Her bekymrer du dig ikke om at opnå FIRE så hurtigt som muligt, og du har lagt en plan, der tager længere tid at nå i mål med.
Her sparer du omkring 30-50% af din indkomst op. Den her model er for dem, der f.eks. godt kan lide deres arbejde eller nuværende forbrug, men stadig ønsker at stoppe tidligere end det normale. Det kræver til gengæld også, at du skal spare flere penge op, hvis du ønsker at vedligeholde din livsstil, når du stopper med at arbejde.

Minimalisme – less is more

Vent.. hvorfor snakker vi nu om minimalisme, er det ikke et helt andet emne?

Både og… mange FIRE-entusiaster har bevidst, eller som en følge af deres livsstilsændringer, også opnået en mere minimalistisk livsstil.
Uden det skal blive alt for langhåret, synes vi, det er værd at nævne, at FIRE og minimalisme tit går hånd i hånd – specielt hvis du lever efter Lean FIRE-princippet. Når du vælger at skære meget ned på dit forbrug og virkelig begynder at overveje, hvad du bruger dine penge på, vil du automatisk skabe en tilværelse, hvor du ikke er så bundet til materielle ting som andre.

For os har minimalisme været med til at ændre vores perspektiv. Vi behøver ikke de nyeste møbler, nips, nyslebne gulve eller et stort flot designerkøkken osv. Vi er tilfredse med vores mindre lejlighed, som ikke er topmoderne. Og vi tror på, at det er med til at give os en indre ro, når vi ikke er omgivet af ting eller fokuserer på ting. For vi skal ikke opretholde en facade udadtil, som ikke er os.

Hvad bringer dig glæde i livet? Og hvad skal du bruge for at leve et lykkeligt liv?

Hvis du tænker tilbage på en af dine bedste oplevelser i dit liv, var det så, da du købte noget nyt tøj, en ny computer eller en ny fladskærm? Eller var det en oplevelse sammen med din kæreste, familie eller venner? 

Det er oplevelserne der tæller

De fleste kan nok blive enige om, at det er oplevelser, der betyder noget her i livet. Og misforstå os nu ikke: det kan da være rart at købe en ny computer eller en ny fladskærm, hvis man har ønsket sig det i lang tid – men om 10 år er der en god chance for, at du har glemt alt om det.

De fleste mennesker vil ikke have penge. De vil have den frihed, der følger med at have penge f.eks. mere tid med familien og vennerne. Eller gøre deres drømme til virkelighed!

Forbrugersamfundet gør dig fattig

Dagens Danmark er blevet til et forbrugersamfund. Hvis vi sætter tingene lidt på spidsen, så handler det stort set om at købe den nyeste iPhone, de største biler og de dyreste lejligheder i København. Vi skal have succes på jobbet, og vi skal arbejde hårdt, så vi kan gøre os fortjent til at bruge flere penge på materielle ting. Det handler om at skabe et flot image udadtil, så andre kan se vores succes! Udviklingen kører med 110 km/t. Vi skal have mere vækst i samfundet for udviklingen skulle nødigt gå i stå.

Ovenstående er nok sat lidt hårdt op, og det er langt fra alle, der er sådan, men overdrivelse fremmer forståelsen.

Essensen af FIRE

Nu er du nok ved at have forstået, at FIRE hovedsageligt handler om at spare penge og nedsætte dit forbrug. Men det handler også om at gøre op med forbrugersamfundet, bryde ud af normerne, turde være sig selv og ikke bekymre sig om, hvad andre tænker. For hvis du kan overkomme de udfordringer, bliver det automatisk meget nemmere at nå dine FIRE-mål.

“Most people work at a job they hate to buy stuff they don’t need to impress people they don’t like” 

Der findes flere udgaver af ovenstående citat, men betydningen er den samme. De fleste af os gør som alle andre, fordi det er det vi har lært. Men hvis dine venner, kollegaer eller din omgangskreds ikke kan acceptere, at du vælger at leve DIT liv på en anden måde end dem, så er det dem, der har et problem og ikke dig. De skal arbejde til de bliver 68+ år, og de har ikke noget valg, for de har ikke ville ændre deres liv, så de har muligheden for at sige fra. De kan synes, du er nok så underlig, nærig eller kedelig, fordi du ikke bruger penge på det, de gør, men i sidste ende er det dig, der er fri og ikke dem.

Tør du skille dig ud?

FIRE handler derfor også om frihed, som nok er en af de vigtigste ting at huske på. For det er i sig selv ikke pengene, du sparer op, der gør dig lykkelig. Det er friheden, der følger med. Friheden til selv at vælge, hvordan din hverdag skal se ud, og mulighederne for at gøre lige præcis det, du har lyst til.

Er du klar til en fremtid, hvor du er mere fri?