Hvad er FIRE?

Fire står for “financial, independence, retire, early”

Måske er du stødt på ordet “FIRE” (udtalt på engelsk) før, måske er du ikke. Det er ikke et så udbredt fænomen i Danmark endnu (med vægt på ordet endnu!), for det er vores mål at udbrede det! Og lige for at få det på det rene – med “FIRE”, så menes der ikke den engelske udgave, som bliver oversat til “ild” på dansk! Godt, så er det på plads.

Men spøg til side – lad os komme i gang!

Oversat til dansk bliver FIRE noget i retningen af “Finansiel, Uafhængig, Tidlig, Pension”. Selvom det her er en dansk hjemmeside, og vi skriver på dansk, så vil vi fortsat skrive det som “FIRE,” da den danske forkortelse “FUTP” ikke er lige så fængende!
FIRE handler kort sagt om at blive finansiel uafhængig med mulighed for at lade sig “pensionere” tidligere i livet. På den måde kan man leve det liv, som man drømmer om uden at økonomi skal være drivkraften i ens hverdag.

FIRE kan beskrives som et nyt fænomen, hvor mennesker prøver at opnå en tilværelse, hvor de er økonomisk uafhængige. Målet er at bryde ud af de almindelige 8-16 jobs, som du er afhængig af, for at få en indkomst, der kan betale dine regninger. Målet er at opnå en situation, hvor du kan bruge din tid på lige det du vil, uden at du er bundet af økonomiske kæder, der tvinger dig til at tage visse beslutninger. Du tager kontrol over dit liv og din økonomi, så du kan opnå en fremtid hvor du er fri.

Så langt så godt!

Sagt på en mere konkret måde, så handler FIRE om at minimere dine udgifter og at spare så høj en procentdel af din indkomst op, som du selv synes passer til din situation. . Du skal herefter investere de penge du sparer op, så dine penge begynder at arbejde for dig, men den del kommer vi ind på senere, når du læser vores FIRE-guide.
Når det kommer til at spare mange penge op, kan være svært for mange, da vi tit har vænnet os til at leve vores liv efter en vis standard.

Pludselig skal man til at ændre på nogle af de ting, man plejer at gøre eller købe, og det kan føles som om ens livskvalitet bliver ændret. Og her kommer det helt an på hvordan du ser på situationen. Det behøver ikke at være en “straf” at sænke dit forbrug. Det kan faktisk være befriende og opløftende at nedbringe dit forbrug og acceptere, at du ikke behøver det nyeste elektronik eller dyrt modetøj.

Tag kontrollen!

Som vi nævnte kort, så handler det om at tage kontrol over dit liv og økonomi. Du vælger selv om du vil arbejde til du bliver 68+ år, men pointen er at du ikke er tvunget til det. Du skaber en livsstil og økonomi der giver dig mulighed for gøre hvad DU har lyst til. Og hvis du har lyst til at arbejde efter du har opnået FIRE, så kan du vælge det arbejde der motiverer dig, og ikke det arbejde du skal have fordi du skal betale dine regninger.

Du bliver herre over din egen tid og du arbejder på dine præmisser. Du er ikke afhængig af at arbejde 8 timer hver dag 5 dage om ugen, du bestemmer selv hvor meget du vil arbejde.

Fantastisk! Hvor tilmelder jeg mig, tænker du sikkert?

Du kan ikke opnå FIRE, uden at lave forarbejdet først – og selve rejsen er noget der kommer til at tage flere år alt efter dit udgangspunkt. Kort og konkret krævet det stadig en del penge at opnå FIRE, og der er ingen smutveje desværre, (medmindre du har rige forældre eller vinder i lotto..!) Husk på at hvis det var nemt og hurtigt at blive finansiel uafhængig, ville der være mange flere mennesker der gjorde det. Men lad det ikke slå dig ud! Hvis du har lysten og viljen er du allerede et godt stykke af vejen!

Stil dig selv spørgsmålet:

Vil du hellere arbejde fuldtid til du bliver 68+ år, eller vil du lave nogle ændringer i dit liv nu, så du allerede kan opnå dine drømme om 10 år?

Ovenstående spørgsmål er ikke svært at svare på for os. Efter vi har lært om FIRE er det blevet den eneste rigtige måde at leve livet på – og vi mangler ikke noget, vi er tilfredse med vores liv og de mål vi har i sigte! Det hele handler om perspektiv og den rette indstilling.

Vi er alle forskellige

Det er vigtigt at huske på at alles vej til FIRE er forskellige, det kommer helt an på dit udgangspunkt. Om du er midt i 20’erne eller 50’erne, om du er højt- eller lavtlønnet, har ikke nogen betydning. Det er aldrig for sent at gå i gang med din FIRE-rejse, (medmindre du nærmer dig de 70 år, så kan det godt være FIRE ikke er så relevant for dig!). Og den bedste del er at du ikke behøver at være et finansielt geni for at forstå FIRE, vi hjælper dig gennem hele processen her på vores hjemmeside og blog.

Matematikken bag fire … kort fortalt

Så hvornår kan du kalde dig selv for finansiel uafhængig? FIRE-entusiasterne bruger det de kalder for “4%-reglen”. Det skal ses som en tommelfingerregel og altså IKKE en præcis udregning for, hvornår du har opnået FIRE. 4%-reglen fungerer sådan, at du tager dine årlige udgifter og ganger dem med 25. Det beløb du så får, er det beløb du skal opnå at have investeret.

EKSEMPLER PÅ 4%-REGLEN

Hvis du har årlige udgifter for 100.000 kr. x 25 =
2.500.000 kr.

Hvis du har årlige udgifter for 200.000 kr. x 25 =
5.000.000 kr.

Hvis du har årlige udgifter for 300.000 kr. x 25 =
7.500.000 kr.

Lev af dine investeringer

Det kan virke som en stor mundfuld når du først regner det ud, men husk på at det kommer an på din situation. Som du kan se i ovenstående tilfælde er det derfor at du ved FIRE har fokus på at minimere dine udgifter. Jo mindre dine årlige udgifter er, jo hurtigere kan du opnå det beløb 4%-reglen viser du skal have.

Det beløb du sparer op, investerer du så i f.eks. globale indeksfonde. Her forventes der et gennemsnitligt afkast på omkring 7%, set ud fra det historiske aktiemarked, (det er selvfølgelig ikke ensbetydende med at afkastet vil være det samme fremadrettet). Efterfølgende går reglen ud på, at du hvert år kan hæve 4% af dine investeringer, som vil svare til det beløb, der kan dække dine årlige udgifter. I takt med, at dine investeringer vokser gennem årene, skulle du i teorien kunne leve af dem i 30+ år. Beskrivelsen her er en meget forsimplet udgave af 4%-reglen, men det er til for at give dig en idé om, hvordan det fungerer. Der er heller ikke taget højde for SKAT i ovenstående tekst.

Vi er her for at hjælpe dig på vej!

Er du allerede ved at gå i panik over, at du ikke hørte efter i matematiktimerne? Så tag en dyb indånding! Det kan virke meget uoverskueligt i starten når du læser om FIRE og alt det nye du skal forholde dig til, men vi vil prøve at forklare alt på vores hjemmeside og blog så simpelt så muligt så alle kan være med.

Husk FIRE er i princippet for alle! Din alder, indkomst, job og andre faktorer forhindrer dig ikke i at gå i gang med tage kontrol over dit liv og din økonomi. Så længe du bare er åben over for forandringer, og villig til at lære en smule om investeringer. Og du må tro os når vi siger at det ikke er svært. Hvis vi kan lære det, så burde stort set alle andre også kunne! Vi er hverken tal-ninjaer eller investeringseksperter, men vi har brugt tid på at undersøge det der skal til, for at vi kan gøre det som vi gør nu. Og vi vil mere end gerne hjælpe dig på samme vej.

Hooked på fire!

Vi håber, at denne korte intro til FIRE har vækket din opmærksomhed, og givet dig lyst til at læse meget mere og selv gå i gang.

Vi kan selv huske, da vi begyndte på FIRE og startede med at researche og læse alt, hvad vi kunne for at få en bedre forståelse af det. Det tog lang tid, og var til tider uoverskueligt, da der var så meget information spredt ud på mange forskellige hjemmesider og blogs.
Så hvis du sidder og er helt ny, så har vi gjort det meget nemmere for dig at komme i gang. Vi har nemlig lavet en FIRE-guide, som du kan følge step-by-step. På den måde får du den bedste og nemmeste start på din FIRE-rejse! Vi har lavet guiden så brugervenlig som mulig, så alle kan være med. Det eneste du skal er at gå i gang, når du har lyst.