NYD din rejse mod fire

Hvis det var nemt, SÅ ville alle gøre det

Du har skåret udgifter fra, du har lagt budget, du laver månedlige opgørelser over dit forbrug, din opsparingsrate er høj, og du investerer hver måned. Du har udregnet, hvornår du vil opnå FIRE. Det hele kører på skinner, men du føler måske ikke, at der sker den store fremdrift. Og imens er der dit job. Din hverdag. Den samme rutine. Igen og igen og… der er kun weekenderne at se frem til. Rejsen mod FIRE føles efterhånden endeløs og lang… alt for lang…

Din FIRE-rejse er et maraton

Der findes ikke nogen nem vej til FIRE. Hvis der gjorde, så ville alle nok bruge den. Der kommer f.eks. sjældent til at ske de store udsving i dine investeringer over et døgn eller uge, ligesom du heller ikke vil opleve at komme 50% tættere på dit FI-number efter en nats søvn. Det er en langsom process – faktisk et maraton. Ønsket om at opnå FIRE er ikke en slankekur, men en livsstilsændring. Det er noget, som du skal leve med. Det må ikke føles som en straf eller et surt slæb – så er der slet ikke nogen pointe i, at du fortsætter!

Netop fordi rejsen mod FIRE er en livsstilsændring, så påvirkes dit liv – det er uundgåeligt. En af de største faktorer, som forhindrer os mennesker i at gøre eller nyde noget er andre menneskers holdninger. Du kan og vil (ofte) blive konfronteret med din uortodokse livsstil, når du går efter at opnå FIRE. Du bliver derfor nødt til… tadaaaa…  at stoppe med at bekymre dig om, hvad andre mennesker tænker om dig. Så simpelt er det.

Det kan godt være, at du fremstår “fattig”, fordi du f.eks. tager din egen madpakke med på arbejde eller kun køber genbrugstøj. Hvad de mennesker ikke ved er, at de faktisk sidder ved siden af en millionær (eller soon to be!). Men helt ærligt… hellere se fattig ud, men i virkeligheden være rig, end at se rig ud, men i virkeligheden være fattig!

For at nyde rejsen mod FIRE mere bør du sætte nogle finansielle mål for at tracke din fremdrift og på den måde holde dig selv motiveret, men pas på med at få tunnelsyn! Selvom du er på jagt efter FIRE, sker der også noget andet samtidig; dit liv. 

Det vil blive ekstremt svært og udmattende at forfølge din drøm om FIRE, hvis ikke der er balance i dit liv. Lad os være ærlige; det er de færreste mennesker, der magter at balancere arbejde, børn, venner, madlavning, husholdning og fritidsaktiviteter til perfektion uge efter uge i flere år – uden på et tidspunkt at bukke under! Derfor er det vigtigt, at DU reflekterer og overvejer, hvordan du vil opnå balance i DIT liv, som foregår her og nu – samtidig med at du er på en rejse mod FIRE.

Du kan forsøge at inkorporere nogle ting i din hverdag, som giver dig mere positivitet og energi. Her er 4 bud:

Planlæg strategisk og spred din ferie ud over hele året. På den måde får du flere små pauser fra dit arbejde undervejs, i stedet for at du skal vente i et halvt år på ferie og brænde ud undervejs.

Hvordan kobler du bedst af? Er det ved at læse en god bog, løbe en tur, meditere, skrive eller ses med venner? Få mere af det ind i dit liv og vend tilbage til netop dét i svære tider.

Snak og ses mere med dine venner og familie – drik en kop kaffe derhjemme, lav en lækker middag eller tag en tur på stranden eller i skoven! Hvis det er dårligt vejr så tag en tur i biffen eller på museum. Det behøver ikke at være dyrt at hygge sig med dem man holder af.

Spørg om hjælp og rådgivning! Snak med din kæreste, venner eller meld dig ind i en Facebookgruppe og engagér dig derinde. Ingen er perfekte, og andre der søger FIRE dealer præcis med de samme udfordringer som dig.

GRÆSSET ER IKKE ALTID GRØNNERE PÅ DEN ANDEN SIDE

Hvis du står i en situation, hvor du hader dit job, så kommer rejsen mod FIRE med garanti til at føles længere, end den måske i virkeligheden er. Ville et alternativ være at finde et andet job i så fald? Bare for at gøre det hele mere tåleligt for dig? Det nytter i hvert fald ikke at gå ned psykisk over dit arbejde – det er trods alt bare et arbejde.

Du kan også prøve at skabe dine egne muligheder. Måske har du en god ide til at starte din egen virksomhed eller en “side hustle” (indkomst ved siden af dit normale arbejde), der på sigt kan erstatte dit nuværende arbejde? Tænk ud af boksen og start så småt – eller helt – på det liv, som du drømmer om.

Alle valg og veje har selvfølgelig en konsekvens; det kan være, at dit nye job eller dit iværksættereventyr giver mere livsglæde, men samtidig betyder det, at din rejse mod FIRE bliver forlænget med 5 år. Græsset er ikke altid grønnere på den anden side, så måske bør du bide i det sure æble og holde ud i dit nuværende job? Der er måske nogle privilegier og vilkår, som du faktisk sætter pris på? Måske kan du få lønforhøjelse eller arbejde mere hjemmefra? Der er ikke noget rigtigt og forkert. Det er dit liv, og du bestemmer selv. Så længe du aktivt overvejer, hvordan din rejse mod FIRE kan gøres nemmere for dig.

Dit liv er en rejse, ikke en destination

Mange folk, der har opnået FIRE påpeger, at deres største fejltagelse var, at de glemte rejsen. Nogle havde f.eks. et job, som de bare hadede, mens andre havde alt for mange opgaver og forpligtelser, der stressede dem. Fælles for dem var, at de kørte sig selv ned psykisk. Ja, nogle af dem blev sågar deprimeret – helt eller delvis. De havde svært ved at se det positive, og alle de ting, som skete rundt omkring dem. De glemte simpelthen at nyde rejsen og havde i stedet alt for stort fokus på selve endemålet.

Målet om FIRE kan hurtigt blive en besættelse. Mange har måske en tendens til at tænke: “når jeg opnår FIRE, så bliver mit liv godt!” Men dit liv skal allerede være godt før du når dit FIRE-mål, ellers er det ikke sikkert at det er rejsen værd.

Hvad så nu?

Hvad vil du egentlig, når du har opnået FIRE? Hvad vil du gøre/lave, når penge ikke længere er drivkraften for dit liv? Mange FIRE-entusiaster er faktisk blanke, når det kommer til disse spørgsmål, så hvis du heller ikke har et klart svar, er du langt fra alene. Bare fordi, at man stopper med at arbejde er ens lykke ikke nødvendigvis gjort. Der kan komme nye udfordringer til og måske kan et tomrum opstå – for hvad skal du nu?

Vil du starte din egen virksomhed, vil du forfølge dine kreative interesser, vil du lave frivilligt arbejde eller gå ned i tid? Måske finde et sjovt timelønsarbejde? Hvad for nogle aktiviteter vil du gerne lave? Overvej og reflektér over, hvordan dit liv skal/kan se ud på den anden side af tunnelen. Du vil uden tvivl nyde rejsen mod FIRE endnu mere! Især hvis du tyvstarter! Kan du påbegynde aktiviteter, der leder frem til dit ønskede FIRE-liv? Kan du opnå/indsamle viden eller forberede og fordybe dig i specifikke emner? Måske kan du opnå egenskaber/viden til aktiviteterne gennem dit nuværende arbejde? Tænk kreativ, vær åben og se muligheder!

Mange indenfor FIRE-bevægelsen, og især dem som har opnået FIRE, fremhæver, at man ikke skal fokusere for meget på, hvornår man kan stoppe med at arbejde og derved opnå lykke, men i stedet fokusere på at blive finansiel uafhængig (FI-delen af FIRE). På den måde kan du skabe det liv, som du drømmer om og bruge tid på det, som du elsker. Og hvis du stadig er i tvivl, så gør som den canadiske FIRE-blogger Mr. Money Mustache ofte siger: “save the world!”

}

Det er ikke en konkurrence

Fokuser på din egen rejse

For at nyde din rejse mod FIRE er det vigtigt, at du ikke sammenligner dig selv med andre! Og her mener vi alle! Ikke kun dem, som forsøger eller har opnået FIRE. Alle lever deres liv forskelligt og på deres vilkår. Hvis du har en træls periode, er det nemt at blive misundelig over andre, der køber lige præcis det, som de gerne vil, når de vil. Du kan måske blive frustreret over egen situation og miste lysten til at fortsætte eller betvivle, hvorfor du overhovedet gør det her mod dig selv?!

Her er det vigtigt at bevare fokus og huske på, hvorfor du lever, som DU har VALGT. Der er ingen, som har tvunget dig til at opnå FIRE. Du bliver nødt til at motivere dig selv – og hvordan gør du det? F.eks. ved at tjekke dit afkast, din generelle finansielle fremgang, dine mål osv. I vores guide til FIRE omhandler afsnit 1, hvorfor du vil starte på FIRE. Nedskriv dine argumenter og grunde til at ville opnå finansiel frihed og brug denne liste i perioder, hvor tingene er svære.

Der kan også opstå misundelse over, hvor langt andre er kommet på deres FIRE-eventyr fx en person som du kender godt/perifert, eller som du følger på de sociale medier. Fælles for disse personer er, at de er længere på deres FIRE-rejse end dig. Vi mennesker elsker at sammenligne os selv med andre især i forbindelse med resultater og succes. Her er det essentielt at huske, at alle personers vilkår og udgangspunkt er forskellig. Der kan være mange grunde til, at de personer snart vil eller har opnået FIRE – måske havde de bare et lavere FI-number end dig? Deres baggrunde og vilkår kan være fuldstændig anderledes end din. Alle veje fører ikke til FIRE, men mange gør – og du bestemmer helt selv, hvordan netop DIN rejse skal være. Brug din energi på din rejse fremfor at koncentrere dig om andres.

Og husk på at det er helt OK at bruge penge, men selvfølgelig med omtanke og omhu! Du skal prioritere at finde en balance mellem dit private og finansielle liv for at nyde DIN rejse – uanset om dit mål er at spare penge, få bedre kontrol over din økonomi, opnå finansiel frihed eller FIRE. Held og lykke!

Vi håber, at denne guide til FIRE har skitseret en overordnet måde at komme i gang med at søge og opnå en form for finansiel frihed. Vi håber, at du har fået motivation til at tage kontrollen over din økonomi og gå imod strømmen for at skabe det liv, som du drømmer om!