REDUCER DINE UDGIFTER

Hvorfor reducere dine udgifter?

Du er blevet klogere på, hvad FIRE handler om! Du har fundet dine FIRE-mål, og ved hvad du vil opnå! Og du har lavet det fedeste budget, så selv din nabo bliver misundelig!

Alt det bringer os frem til den mere aktive del af guiden. Vi skal nemlig se på, hvor i budgettet du kan spare og reducere dine udgifter. Det er ikke sikkert, at du kan spare på alle punkterne, men vi håber, at du får gavn af dem, som du kan bruge. Det kan selvfølgelig være svært at skære ned på det forbrug, som du er vant til, og det er her, du skal huske på dine mål og hvorfor du gør det. Men for at sætte lidt skub i motivationen, kan du prøve at se tingene fra det her perspektiv:

Du sparer op hurtigere, som betyder du kan investere flere penge. Jo mere du kan investere, jo hurtigere får du glæde af det udbytte/afkast, som dine investeringer giver dig på sigt.

Du sænker dit finansielt uafhængige beløb ved at leve billigere – hvis dine årlige omkostninger bliver mindre, kan det skære flere år af den tid, som det tager dig at opnå FIRE.

Godt så, nu hvor motivationen er på plads, kan vi begynde!

De store poster i budgettet

For at gøre det mere overskueligt inddeler vi posterne i store og små. Her starter vi med at se på de store poster, da det oftest er her, at du kan spare rigtig mange penge – men det er også her, hvor det er sværest at skære ned. Husk på du ikke må blive demotiveret, hvis du synes, det er umuligt at skære ned på nogle af disse poster. Det handler om, at du finder de poster, hvor du KAN skære ned på dit forbrug.

Din boligsituation

Huslejen er en af de helt store poster i danskernes økonomi, og derfor en vigtig post at se på, når du skal spare penge. Der er både fordel og ulemper ved at bo til leje eller eje.

Hvis du bor til leje og betaler månedlig husleje, får du ikke selv gavn af betalingen, ud over et tag over hovedet. Hvorimod hvis du afbetaler på en lejlighed/hus, som du ejer selv, kan du se det som en opsparing eller investering i din bolig. Men hvis du bor til leje meget billigt, er det heller ikke altid, at det kan betale sig at købe noget selv og eje.

Det er også vigtigt at tage højde for afstanden til ens arbejdsplads. Hvis du kan cykle på arbejde, sparer du mange penge på transport. Du kan til gengæld også finde et billigere sted at bo lidt udenfor byen, men så er du afhængig af offentlig transport eller en bil.

Det kan derfor godt blive et større regnestykke at se, hvad der er mest optimalt at gøre i din situation. Det handler om, at du finder den mellemvej, der passer bedst til dig og dine behov. Et godt mål at sigte efter er at bruge omkring 25% af din disponible indkomst på din husleje samt dit a conto forbrug.

Hvor stor er din boligudgift?

Skal du leje eller eje?

Pengeslugeren i indkørslen

En bil kan være en dyr post i ens budget. Nogle familier har endda to biler. Bilen i sig selv kan være dyr at købe, og det man tit glemmer er de små udgifter, der kommer på løbende, når man ejer en bil. Nogle af de ekstraudgifter er f.eks. brændstof, ejerafgift, forsikringer, reparationer, parkering, mm.

Det kan let løbe op i flere tusinde kroner om måneden at eje en bil, og samtidig er der også den indirekte omkostning, at bilen falder i værdi hvert år. En ny bil taber omkring 20% af sin værdi det første år, og efter 5 år har den mistet omkring 50% af sin værdi.

Kan du leve med en brugt bil?

En anden måde at spare penge på bil posten er ved at købe brugte og mindre biler, som stadig dækker dit behov. Prøv også at lade bilen stå i de tilfælde, hvor det egentlig ikke er nødvendigt at bruge den. Og hvis du selvfølgelig kan klare dig uden en bil og benytte en cykel eller offentlig transport i stedet, vil det være en god post at spare mange penge på.

Og vi ved godt, at det er nemt nok for os at sige, når vi jo ikke har en bil. Men der er skam også flere situationer, hvor det kunne være rart for os at have en bil! Specielt når vi skal besøge familien, der bor 2 timer væk med tog, eller ses med venner/veninder, der bor udenfor byen.
Men at vi ikke har en bil forhindrer os ikke i at gøre de ting alligevel. Vi finder som regel en løsning, selvom det ikke altid er den mest bekvemme og nemmeste løsning.

Du kan prøve denne lille øvelse med dig selv (hvis du altså har en bil):

Forestil dig, at du ikke har din bil. Hvordan vil dit liv se ud uden? Tænk din hverdag igennem. Forestil dig, at du skal klare de opgaver, du normalt gør, men nu uden en bil. Hvordan kommer du på arbejde, henter børn, handler ind, besøger din omgangskreds? Det kan være, du kommer frem til, at det rent faktisk godt kan lade sig gøre uden bilen.

Så gør op med dig selv, om du virkelig har behov for din bil.

Mad

Vink farvel til de røde bøffer og take away 2-3 gange om ugen. De næste 10 år står menuen på vand og brød eller pasta med ketchup. 

… og dog, det er faktisk ikke nødvendigt at være så fanatisk, men der er stadig en lille sandhed i ovenstående. For hvis du vil spare penge på madposten, skal du have gang i gryderne hjemme i køkkenet fremfor at ringe til den lokale pizzamand nede på hjørnet.

Danske Bank har lavet en undersøgelse, der viser at i: “2018 brugte en københavner gennemsnitlig 1.600 kr. om måneden på at fylde indkøbskurvene i supermarkedet, mens en midtjyde bruger cirka 300 kr. mindre.”

Ligeledes skriver de også at “en familie i hovedstaden gennemsnitlig bruger 1.200 kr. om måneden på restauranter og caféer, hvor midtjyderne bruger omkring 450 kr.”

Så hvor meget bruger du eller din familie på mad om måneden?

Hvis du allerede er meget bevidst om dit madforbrug, så klap dig selv på skulderen. Du er allerede godt i gang med at nå dit FIRE-mål hurtigere! Hvis ikke, så læs med her og få nogle gode idéer til, hvad du kan gøre.

Madplan

Som en start kan du prøve at lave en madplan for den næste uge. Beslut dig for, hvad du skal købe ind, og hvornår du laver maden. Det kan være svært at forudse, hvad du har lyst til at spise om 4-5 dage, men hvis du holder dig til planen, ender du ikke med at skulle handle i sidste øjeblik, hvor du ofte køber mere, end du har brug for. Samtidig giver det også mere ro i hverdagen, da du slipper for at tænker over, hvad du skal have til aftensmad hver dag.

Lav større portioner

I stedet for at stå og lave aftensmad hver aften, så lav en stor portion af det, du har planlagt at spise. På den måde har du mad til flere dage, og du har mere overskud og tid til de ting, som du hellere vil lave. Hvis du så synes, at det bliver for kedeligt at spise det samme 3-4 dage i træk, så frys maden ned i mindre portioner, som er klar til at blive taget op en anden dag, hvor du har for travlt til at lave mad fra bunden.

Skru ned for take away

Det her punkt behøver nok ikke så meget uddybning, da det burde være logisk for alle. Hvis du køber dig til mad, er det altid dyrere end, hvis du laver maden selv hjemme i køkkenet. Fælden ved take away mad er, at det er super nemt (og så smager det forbandet godt..). Så det handler også om viljen og styrken til at stå imod fristelserne. Og selvfølgelig må du stadig købe take away! Vi er ikke umenneskelige, men i stedet for flere gange om ugen, skal det være et par gange om måneden.

Benyt dig af deal-tilbud

Som et supplerende punkt til det ovenover, kan du med fordel benytte dig af de forskellige dealsites, der findes. Her kan du indimellem finde nogle gode tilbud, hvor du kan komme ud og spise for 2 personer for omkring 100-120 kr. Hvis man endelig skal ud, så er det en fantastisk måde at spare penge på, og samtidig prøver du forskellige spisesteder hver gang.

Lav din frokost hjemmefra

Ligeså vel som take away falder mange i “kantine-fælden” på arbejdet. Og med god grund, for vi kan da godt se fordelene ved det! Det er super nemt, der er lækkert og forskelligt mad hver dag – og du slipper for selv at lave mad hjemmefra. Men har du tænkt over, hvad det koster i det lange løb?

Lad os lige se nærmere på besparelserne ved at tage frokost med hjemmefra, sammenlignet med at købe mad i kantinen på arbejdet.  Nedenstående er et eksempel for at illustere, hvor mange penge det bliver på et år. Arbejdsdage kan selvfølgelig variere, alt efter hvor du er ansat. Det samme gælder for, hvor meget du bruger på at lave frokost selv.

Der er cirka 220 arbejdsdage på et år.
Som eksempel siger vi at frokost i kantinen koster 30 kr. pr. dag.
Frokost lavet hjemmefra koster 10 kr. pr. dag (eller mindre, alt efter hvad du laver).

220 dage gange 30 kr. giver

kroner om året

220 dage gange 10 kr. giver

Kroner om året

Så du kan altså spare 4.400 kr. om året eller tæt på 400 kr. om måneden ved at lave din frokost hjemmefra. Det må næsten være en af de nemmeste måder at spare så mange penge på, uden at lave den store ændring i dit liv. Og vi ved da godt at det ikke er sjovt at stå og lave madpakke dagen før du skal på arbejde, men det er en tilvænning, ligesom alle andre nye ting. Det handler om at fokusere på, hvad du får igen, når du laver disse ændringer i dit liv. 

Fornøjelser/diverse

Det kan diskuteres om dette punkt skal være under de store eller små poster. Det er tydeligt at se i programmet “Luksusfælden”, at fornøjelser/diverse tit er en af de poster, hvor deltagerne bruger ekstremt mange penge. Af den grund sætter vi det her under de store poster i budgettet.
Så hvad er fornøjelser i forbindelse/diverse med dit budget? Det kan for eksempel være:

 

Biograftur

 

 

RESTAURANT

 

 

tøj og sko

 

 

gaver

 

 

møbler

 

 

oplevelser

 

Fornøjelser/diverse er de små ting i hverdagen, som vi tillader os at bruge penge på f.eks. for at hygge os. Posten dækker ikke over tandlægebesøg, cykelreparationer mm. Vi ser ikke disse udgifter som fornøjelser!

Har du en tendens til at bruge for mange penge på denne post? Hvis ja, kan det være svært at skære ned og undvære noget af det, som du plejer. Men husk på dine FIRE-mål, og hvad du får i sidste ende: nemlig din økonomiske frihed.

Så hvor meget kan du spare på fornøjelser/diverse? Det kommer helt an på dine nuværende udgifter, og hvor villig du er til at skære ned på dit forbrug. Vi startede personligt med at afsætte 4.000 kr. til denne post for os begge, men efter et par måneder kunne vi hurtigt se, at vi ikke bruger så meget. Derfor har vi sat vores fornøjelsespost ned til 2.000 kr. om måneden. Det handler om at være glad for de små ting, og udnytte de gratis muligheder der er. Når du så vælger at bruge penge på noget større, føles det som en større gave. Du bliver mere taknemmelig.

De mindre poster i budgettet

Nu skal vi se på nogle af de mindre poster, hvor det er muligt at spare penge. Men lad dig ikke narre af, at det er mindre poster. Hvis du virkelig gør en indsats, er der tusindvis af kroner du kan spare hvert år.

Husk på, det gode gamle ordsprog: mange bække små gør en stor å.

Abonnementer kan koste dig dyrt

Abonnementer

Du har selvfølgelig helt styr på alle dine abonnementer! Og du har ikke et fitnessabonnement, som du betaler i dyre domme for at have, selvom du kun bruger det 1-2 gange om måneden. Du har selvfølgelig heller ikke 2-4 streamingtjenester samtidig med, at du betaler for den store TV-pakke. Eller har du?

Hvis du kan genkende noget af det, som vi lige har nævnt, så kunne det være en idé at gennemgå dine abonnementer for at se om der er noget du kan undvære.

Streamingtjenester

Du behøver selvfølgelig ikke skære alt underholdning væk. Vi bruger selv Netflix, når vi skal slappe af (vi elsker serier!). Hvis du betaler 99 kr. om måneden for et abonnement, som du får meget glæde af, kan pengene være givet godt ud. Problemet opstår, når du har en masse abonnementer.

Her er nogle eksempler på, hvad forskellige streamingtjenester kan koste dig om året. Priserne er fra 2019.

HBO

Pris fra 99 kr. gange 12 måneder giver

kroner om året

Netflix

Pris fra 79 kr. gange 12 måneder giver

kroner om året

Spotify

Pris fra 99 kr. til 149 kr. gange 12 måneder giver

kroner om året

Viaplay

Pris fra 99 til 319 kr. gange 12 måneder giver

kroner om året

Som du kan se ud fra eksemplerne, så virker det som udgangspunkt billigt at have en eller streamingtjenester, men kan det være flere tusinde kroner om året, alt efter hvor mange du har.

Så hvordan sparer du penge på dine abonnementer samtidig med, at du ikke skal skære al din underholdning væk? Det kan være, at du allerede gør det i forvejen – men del et abonnement med en god ven eller din familie. Både Netflix og Spotify har gjort det muligt at dele deres tjenester mellem bekendte til en lidt højere pris. Fordelen er så, at i stedet for du selv skal betale hele abonnementet, kan du dele det 50/50 med din ven eller familiemedlem.

Hvis du har flere abonnementer samtidig, kan det også være en god besparelse at sige dem alle op på nær ét. Du kan for eksempel starte med kun at have Netflix, og når du så har set det, som du synes er værd at se, så opsig abonnementet og køb HBO i stedet. På den måde har du altid noget at se, og du kan nøjes med at have ét abonnement ad gangen. Hvis du samtidig også deler dit abonnement med en, som du kender kan du slippe med at skulle betale 50 kr. om måneden.

Del med en du kender

TV-pakker

Dit fjernsyn kombineret med en TV-pakke er nok en af de poster, der sluger flest penge.

De fleste tv-pakker er ekstremt dyre om måneden sammenlignet med, hvad streamingtjenester koster. Og ja vi ved godt, at du selvfølgelig ikke får det samme indhold, men det er en post, hvor du kan spare mange penge.
Vi opsagde vores TV-pakke for omkring 4 år siden, og vi savner det ikke. Det er en tilvænning i starten, men efter noget tid finder du på andre ting at lave i stedet for at se fjernsyn.

Nedenfor er der priser på nogle TV-pakker, for at give et indblik i hvad de kan koste. Priserne er fra 2019.

Boxer

Pris fra 117 kr. til 549 kr. gange 12 måneder giver

kroner om året

Fullrate

Pris fra 269 kr. til 549 kr. gange 12 måneder giver

kroner om året

Yousee

Pris fra 299 kr. til 579 kr. gange 12 måneder giver

kroner om året

Canal Digital

Pris fra 429 kr. til 664 kr. gange 12 måneder giver

kroner om året

Hvis du har en af de dyre TV-pakker, skal du betale flere tusinde kroner om året. Det er penge, der kan være med til, at du når dit FIRE-mål endnu hurtigere. Husk på, hvis du sænker dine årlige omkostninger, har det en kæmpe betydning for dit finansielt uafhængige beløb, som automatisk vil blive meget mindre.

Fitnessabonnementer

Du kender sikkert flere i din omgangskreds, som er medlem af diverse træningscentre, men ikke rigtig får det brugt. Og hver gang du spørger, hvordan det går med træningen, kan du næsten se dem blive et par centimeter lavere, fordi de skammer sig over, at de ikke får trænet nok.

Vi må indrømme, at vi selv har været der. Før vi opsagde vores Fitness World-abonnement gik der 4 måneder, hvor vi kun trænede et par gange. Vi havde hele tiden en ide om, at vi fx ville tage derhen på mandag og så for alvor begynde at træne for alvor igen…! Men man bliver ikke i bedre form af at bare være medlem. Så ud over, at vi snød os selv i den periode, kostede det også en del penge, som bare er spild.

Får du brugt dit fitness medlemskab, eller snyder du dig selv?

Bruger du dit abonnement?

Hvis du, ligesom os, ikke får dit fitnessabonnement brugt, kan det være et godt sted at spare penge. Og hvis du stadig vil træne en gang imellem, kan det sagtens lade sig gøre at træne hjemme. Der findes tusindvis af guides til, hvordan du træner hjemme og med meget lidt udstyr. Selvom du skal ud og købe nogle håndvægte, kettlebells, elastikker, mm. vil det være et engangsbeløb, der tjener sig ind igen over tid, når du ikke betaler til dit træningscenter.

Nedenfor er der priser på nogle fitnessabonnementer, for at give et indblik i hvad de kan koste. Priserne er fra 2019.

Urban Gym

Pris fra 129 kr. til 149 kr. gange 12 måneder giver

kroner om året

Fitness World

Pris fra 179 kr. til 399 kr. gange 12 måneder giver

kroner om året

Sats

Pris fra 249 kr. til 409 kr. gange 12 måneder giver

kroner om året

Crossfit Copenhagen

Pris fra 324 kr. til 469 kr. gange 12 måneder giver

kroner om året

Konklusionen her er det samme som ved streamingtjenester og TV-pakker: der er mange tusinde kroner at spare om året! Hvis du til gengæld bruger dit medlemskab flittigt, så skal du selvfølgelig ikke sige det op! At holde sig i form og være sund og rask er en investering i dig selv.

Der findes mange flere abonnementer end dem, vi har nævnt fx mobilabonnementer, måltidskasser, magasiner og blade, online adgang til hjemmesider og mange flere. Fælles for dem alle sammen er, at du skal tage stilling til om har brug for dem, eller om der findes en billigere løsning. Gennemgår du alle dine abonnementer, kan du sikkert spare tusindvis af kroner om året. Så længe du er villig til at lave de ændringer, der skal til.

Forsikringer

Du har sikkert et hav af forsikringer ligesom de fleste andre. Når det gælder besparelser, så glemmer vi tit vores forsikringer. Det er jo noget, som du skal have. Det kører bare af sig selv, når du først er tilmeldt.

Vil vi ikke gå i dybden med, hver enkelt forsikring og vurdere deres relevans. Det er i sidste ende kun dig, der kan vurdere dette. Bare husk på at holde styr på dine forsikringer og tjek løbende om, der er kommet nogle billigere tilbud på markedet.

Indboforsikring

Ulykkesforsikring

Rejseforsikring

Dyreforsikring

Bådforsikring

Lønforsikring

Sygeforsikring

Bilforsikring

Husforsikring

Du har sikkert flere af ovenstående forsikringer, men hvornår har du sidst tjekket om du kan få dem billigere et andet sted?

Du skal også være opmærksom på, at du og din familie ikke er dobbeltforsikret. Hvis du bor sammen med din kæreste er, der ingen grund til, at I begge betaler for en indboforsikring, da det er nok med én. Det samme gælder for rejseforsikringer. Nogle forsikringsselskaber tilbyder automatisk forskellige former for rejseforsikring i deres produkter. Så tjek om nogle af de forsikringer, som du har i forvejen dækker ting som afbestillingsforsikring, bagageforsikring mm. På den måde kan du i nogle tilfælde slippe for at købe en rejseforsikring. Hvis du skal ud og rejse en gang om året, kan det også betale sig at købe en enkelt rejseforsikring til netop den rejse, som du skal på.

Lønforsikringer er også en af de forsikringer, der som regel ikke kan betale sig, hvis du gerne vil opnå FIRE. Forsikringen er til dem, der har faste høje udgifter, og som ikke kan klare sig på dagpenge, hvis de blev ledige. Derfor er det selvmodsigende at have sådan en forsikring, da FIRE handler om at reducere dit forbrug og skære unødvendige udgifter væk.

A-kasse & fagforening

Hvornår har du sidst tjekket om din a-kasse eller fagforening er det billigste på markedet? Det kommer selvfølgelig an på, hvad du arbejder med, men hvis du selv kan vælge disse, kan der være mange penge at spare om året. Den billigste a-kasse er i skrivende stund FTFa, som koster 457 kr. om måneden. I det hele taget er der god konkurrence mellem a-kasserne, så forskellen mellem den billigste og dyreste er under 100 kr.

Til gengæld kan din fagforening være en pengesluger. Her er der stor forskel på, hvad du kommer til at betale. I skrivende stund tager Ase 67 kr. om måneden, hvor HK tager 442 kr. om måneden. Måske giver HK en bedre service, eller tilbyder mere i deres fagforening, men med så stor prisforskel, skal du overveje, om du har den rigtige fagforening.

Du kan overveje om du har brug for en fagforening. Vi har personligt valgt det fra, da vi ikke føler, at vi får noget værdi for pengene. Men hvis du bruger din fagforening ofte, og de hjælper dig, så kan det være en god idé at beholde den.

Hvor tit har du brugt din fagforening og kan du undvære den?

Vi anbefaler ikke, at du sparer din a-kasse væk. Det er selvfølgelig mange penge om året, men det giver en god sikkerhed i forhold til din økonomi, hvis du skulle blive arbejdsløs. Hvis du til gengæld har et job, hvor du er sikker eller arbejder indenfor en branche med gode jobmuligheder, så kan det være, at du kan spare a-kassen væk.

Det er hele arbejdet værd

Vi ved godt, at det tager lang tid og meget energi at komme gennem alle punkterne i denne del af guiden. Vi har selv været der og gennemgået det! Vi har reduceret alle vores udgifter, og vi kan kun sige, at det er en fantastisk følelse bagefter! Hvis du gør det samme, lover vi dig, at du kan spare tusindvis af kroner om året – måske endda om måneden. Husk på, at Rom blev ikke bygget på en dag, og det gør din nye livsstil heller ikke. Tag det i små bidder, hvis du ikke kan overskue at lave alle disse ændringer på én gang. Det er bedre, at du gør det trin for trin end slet ikke at gøre det.

Øvelse

1. Vælg et af ovenstående punkter fra guiden, hvor du vil reducere dine udgifter.
2. Skriv dine nuværende udgifter ned for dette punkt i et Excel ark.
3. Beslut dig for hvordan og hvor meget du vil bruge på dette punkt fremadrettet.
4. Skriv de nye udgifter ind i et Excel ark ved siden af dine tidligere udgifter.
5. Minus de gamle udgifter med de nye og se hvor meget du har sparet.
6. Gentag øvelsen for alle punkter du ønsker at reducere.
7. Læg til sidst alle dine besparelser sammen, og se hvor meget du sparer om måneden/året.

Vi håber, at du aktivt kan bruge “Reducer dine udgifter” til at nå dine FIRE-mål endnu hurtigere.