lav en NØDOPSPARING

Så hvad er en nødopsparing?

Måske er du allerede stødt på ordet, hvis du har læst eller kender til FIRE. På engelsk kaldes det for en “emergency fund”, men vi holder os til den danske udgave: en nødopsparing.

Det er ikke særlig svært at forklare hvad en nødopsparing er, (og vi behøver jo ikke gøre det sværere, end det er). En nødopsparing er en opsparing, som du laver, hvor du har et vis beløb stående som en “buffer” til dit budget. Du skal se det som din egen forsikring mod alle de større uforudsete udgifter i dit liv, der kan påvirke dig økonomisk. Den er med til at give en tryghed i hverdagen, så du ikke skal bekymre dig eller være bange for, at du ikke har penge nok på kontoen, når uheldet rammer. Det er selvfølgelig forskelligt fra person til person, hvad der kan være af uforudsete udgifter.  Så du skal se på din egen situation og forestille dig, hvilke større uforudsete udgifter, der kan ramme dig. Nedenfor er der nogle eksempler på, hvad en nødopsparing kan beskytte dig imod.

q

Sov trygt selvom du mister jobbet

Hvis du mister dit arbejde

Det her punkt er nok et af de vigtigste for mange mennesker. Med en nødopsparing er du sikret, hvis uheldet skulle være ude, og du mister dit job og dermed din faste indtægt.
Hvis du er medlem af en a-kasse, vil det selvfølgelig også være en god sikkerhed, men det kommer an på dine månedlige udgifter. Det er ikke altid, at udbetalingen fra a-kassen er nok til at dække dit behov.

Større bilreparationer

Hvis man ikke er vant til at spare penge op, kan selv ting som at sende bilen på værkstedet være en ubehagelig overraskelse, hvis det bliver en større udgift. Her kan du bruge fra din nødopsparing, som du har opbygget. Samtidig slipper du for de økonomiske bekymringer, hvis bilen skulle bryde sammen.

Hold bilen kørende

Smil, du har råd til det!

Besøg hos tandlægen

Medmindre du har perfekte tænder, har du sikkert også prøvet at få en kedelig regning med hjem fra tandlægen. Alt efter hvad du har fået lavet, kan det blive en dyr omgang! For at turen til tandlægen ikke skal vælte det månedlige budget, betaler du regningen med den nødopsparing, som du har lavet.

Vedligeholdelse af dit hjem

En tommelfingerregel siger, at man skal afsætte 1% af husets købspris om året til vedligeholdelse. Så hvis dit hus har kostet 2.000.000 kr. skal du altså afsætte 20.000 kr. til vedligeholdelse på huset om året. Det er selvfølgelig en meget grov regel, da det kommer an på, hvor gammelt dit hus er. Men det er for at sige, at sådan en udgift må du ikke glemme, og du bør derfor sætte penge af på nødopsparingen til at dække dette.

Sparer du op til vedligeholdelse?

Hvor meget skal der stå på din nødopsparing?

Igen så kommer det an på din situation. Vi elsker selv tommelfingerregler, så lad os da få en til! Reglen hedder, at du bør have 3-6 måneders udgifter sparet op på en nødopsparing. Et hurtigt eksempel:

Hvis du har månedlige udgifter for 15.000 kr. vil din nødopsparing se sådan ud:

Udgifter 15.000 kr. gange 3 måneder giver

kroner om året

Udgifter 15.000 kr. gange 6 måneder giver

Kroner om året

Ifølge vores tommelfingerregel skal du altså have sparet et sted mellem 45.000 til 90.000 kr op. Det kan virke som mange penge at skulle spare op, hvis man starter fra 0. Men det vigtigste er, at du starter nu, også selvom du kun kan sætte 500 kr. til side om måneden. Hvis uheldet skulle være ude, vil du takke dig selv for at have sparet de penge op!

Din nødopsparing kan også blive for stor

Hvis dine månedlige udgifter er lave, og du ikke mener, at der er nogle store uforudsete udgifter, der kan ramme dig, så er der heller ingen grund til, at du har en alt for stor nødopsparing. I Danmark har vi mulighed for at melde os ind i en a-kasse, som giver os penge, hvis vi bliver arbejdsløse. Den kan være med til at hjælpe, hvis uheldet er ude og du bliver fyret. Det er også grunden til, at vi personligt ikke har en stor nødopsparing, da vores forbrug er så lavt, som det er.

Ulempen ved at have en for stor nødopsparing er også, dine penge ikke arbejder for dig. De er nemlig ikke investeret, men står i stedet på en konto i banken og glor. Vi siger ikke, at du skal droppe nødopsparingen og investere det hele! Hvis du har månedlige udgifter for 15.000 kr. og du har sparet 200.000 kr. op som bare står på din nødopsparing, så kan det godt være, at der er en pointe i, at du investerer nogle af dem. Den beslutning er op til dig selv, og hvad du har det bedst med. Du skal trods alt også kunne sove om natten!

Nødopsparingens vigtigste funktion

Der er flere fordele ved, at du laver en nødopsparing. En af de vigtigste ting, som den kan hjælpe dig med er at sikre dig mod forbrugslån. Når du selv har sparet pengene op, slipper du fremadrettet for at tage dyre lån, der kun koster dig flere penge end nødvendigt. 

Nødopsparingen er også med til at give dig et større overskud i hverdagen. Du slipper for at bekymre dig om uforudsete udgifter og ubetalte regninger, da det hører fortiden til! Det er slut med at stresse over om, der nu er råd til den næste tur på værkstedet med bilen eller den uforudsete dyrlægeregning.

Nødopsparingen er til… nødsituationer

For nogen kan det være fristende at bruge pengene fra nødopsparingen på noget andet. Hvis du ikke er vant til at have et større beløb stående på din konto, kræver det viljestyrke ikke at røre dem. Det kan være, at du mangler den nyeste telefon, noget nyt tøj eller en bytur med vennerne. Og du skal jo nok betale pengene tilbage igen, næste gang du får løn… ikke?

Lad være med at bruge nødopsparingen på forbrug! Den er hellig og kun forbeholdt store uforudsete udgifter.