DIVERSE

Det sorte hul i budgettet 

Diverse-posten kan være et uoverskueligt sort hul i mange budgetter, og det er der en god grund til. Alle de ting du køber i løbet af måneden, som ikke passer under “faste udgifter” eller lignende, de ryger måske under diverse-posten, og bliver lykkeligt glemt. Det kan også være svært at holde styr på ALLE dine indkøb, og det er de færreste der har tid til at lave et budget der er delt op i 100 poster, så selv den mindste ting der bliver købt har sin helt specielle plads i budgettet.

Derfor er det også ekstra vigtigt at du er bevidst om diverse-posten i dit budget, så det ikke er her alle dine hårdt optjente penge forsvinder hen. Kort fortalt så handler det om at du får et overblik over, hvad det er du bruger dine penge på. Derefter kan du begynde at overveje om der er nogle ting du kan undvære eller skære ned på, så diverse-posten bliver mindre. Du skal selvfølgelig beholde de ting der betyder noget for dig!

Diverse og fornøjelser er ikke det samme. Men vi har lagt begge udgifter under den samme post i vores budget for at gøre det nemmere for os selv.

Hvad kan en diverse-post indeholde?

Det er ikke noget rigtigt og forkert her, det kommer an på hvad der er nemmest for dig selv. Så længe dit eget budget er overskueligt for dig, så er det lige meget om alle andre gør det på en anden måde. Og det du kommer ind på din diverse-post kan være noget helt andet, end hvad dine venner gør i deres budget.

Her er nogle af de ting du kan overveje at komme under din diverse-post:

  • Nipsting til hjemmet
  • Personlig pleje
  • kontant hævninger
  • tøj og sko
  • hobbyartikler
  • Dårlige vaner
  • Lotto / gambling
  • Impulskøb

Lad os se lidt på ovenstående eksempler, og hvad du kan gøre for at skære ned på den udgift, hvis den også er i din diverse-post.

Nipsting til hjemmet

kahler vaser, pyntefigurer, fade med sten og pynt i, lysestager på alle borde, og så mange pyntepuder i sofaen at der dårligt nok er plads til at sidde i den.
Det er selvfølgelig helt ok, hvis du går op i at dit hjem ser pænt ud, men måske kan det også tage overhånd? Spørg dig selv om du i virkeligheden har brug for alle de nipsting du køber, og så vær mere kritisk fremover når du står og gerne vil have noget nyt. Husk på at alt det du sparer, bringer dig tættere på dine FIRE-mål!

Hvordan sparer vi?

Vi har skåret meget ned på pynteting i vores hjem. Vi har ryddet ud i alt som ikke betyder noget for os, eller som vi ikke har brugt i 6 måneder. Vi har til gengæld få nipsting, men det er også ting der betyder noget for os, som vi f.eks. har fået i gave, eller som vi har givet til hinanden. Så vi bruger stort set aldrig penge på nipsting til hjemmet.

Tøj og sko

Hvis du er typen der elsker at shoppe nyt tøj og sko, så kan det hurtigt få diverse-posten til at vokse. Spørg dig selv om du ikke har nok tøj hjemme i klædeskabet?

Hvordan sparer vi?

Vi køber stort set aldrig tøj til os selv, og når vi gør så er det ofte på genbrugsmarkeder og i genbrugsbutikker. Vi har ikke behov for at gå i mærketøj eller skifte garderoben ud hver måned. Når det er jul eller fødselsdag så ønsker vi os også tøj, så vi kan skifte det gamle ud når det trænger.

Personlig pleje

Du kan købe dig fattig i skønhedsprodukter og diverse cremer der gør dig 10 år yngre. Sandheden er bare at der er en virksomhed bag, som bare gerne vil have dine penge. Hertil kan du også stille spørgsmålstegn ved om produkterne overhovedet virker. Der findes massere af billige alternative produkter til de dyre mærkevarer. Frisøren er også et sted, hvor det kan koste dig flere tusind kroner om året!

Hvordan sparer vi?

Vi bruger meget få skønhedsprodukter, og det vi køber er for det meste discount. Shampoo, deodorant, ansigtscreme osv. køber vi billigt, og gerne noget der er uden parfume. I forhold til at gå til frisøren, så klipper vi hinanden i stedet. Det sparer os for omkring 3.000-4.000 kr. om året.

Kontanthævninger

Nogle kan godt lide at have kontanter på sig, og andre bruger altid kortet. Ulempen ved kontanter er, at i slutningen af måneden kan du få svært ved at redegøre for, hvad du har brugt kontanterne på. Hvis du gemmer alle dine kvitteringer er det selvfølgelig muligt, men i sidste ende giver det mere arbejde når du skal lave dit budget.

Hvordan sparer vi?

Vi bruger stort set aldrig kontanter. Og hvis det sker at vi får kontanter i form af gave, eller ved salg af ejendele osv., så gemmer vi dem i en kuvert. Herefter går vi så i banken med dem og får sat dem ind på vores konti.

Mange bække små gør en stor å

dårlige vaner

For at nævne et par af de klassiske, så er der fastfood og rygning. Det er tit udgifter der også sniger sig under diverse-posten, da det ikke er noget der har en post for sig selv i budgettet. Vi skal ikke blande os i om folk ryger eller spiser fastfood, men det er nogle udgifter, som kan få diverse-posten til at stige med et par tusind kroner om måneden. Så drop de dårlige vaner og sæt pengene ind på opsparingskontoen i stedet!

Hvordan sparer vi?

Vi har aldrig røget, så den udgift har vi heldigvis ikke. Det er også meget sjældent at vi bestiller fastfood når vi bare er der hjemme, men det sker engang imellem når vi er sammen med vennerne og skal hygge. Til gengæld køber vi nok flere søde sager end vi burde, det er vores dårlige vane!

Impulskøb

Stop med at blive fristet af impulskøb. Det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort! Men prøv at lav en aftale med dig selv om, at hvis du lige pludselig gerne vil købe noget, så må du først købe det om 24 timer. På den måde kan din rationelle tankegang forhåbentlig nå at overtale dig til at du ikke behøver at købe det. Det handler om at ændre din tankegang, så du begynder at overveje hvad du behøver og hvad du ikke behøver, og det kan være svært. Du skal også selv ville ændre dine vaner, ellers er det stort set umuligt. Her har du heldigvis dine FIRE-mål til at holde dig på sporet.

Hvordan sparer vi?

Efter vi er begyndt på vores FIRE-rejse, så køber vi så lidt som muligt. Og når vi står og mangler noget, så undersøger vi, hvor vi kan få det billigst, og om vi i virkeligheden har brug for det.

Hobbyartikler

Hvis du har en fritidshobby er det sandsynligvis noget der koster nogle penge. Det kan være du laver en form for håndarbejde, keramik, maler, hækler eller bare elsker at bage! Alt efter hvad dine udgifter er, kan du overveje om du kan gøre det billigere, eller finde en alternativ hobby for at prøve noget nyt, men som måske også er billigere. Når det så er sagt, så synes vi ikke det er et sted, hvor du skal spare som du skal gøre på de andre poster. Dine hobbyer er formegentlig noget der bringer dig glæde i livet, og som du sikkert elsker at lave. Så hvis du kan få styr på dine andre udgifter og spare penge der, så kan du med god samvittighed bruge penge på dine hobbyer.

Hvordan sparer vi?

Vores hobbyer er ikke noget i sparer på, netop fordi det er noget vi godt kan lide at lave, og det giver mening for os at bruge lidt ekstra penge her. Theas hobby er at skrive, så det er ikke en hobby der har de helt store udgifter. Stefan maler og det koster selvfølgelig noget i form af materialer. Så han prøver at finde maling og lærreder på tilbud, så det ikke bliver alt for dyrt.

Lotto / gambling

Drømmen om millionerne! Én kupon og så har du opnået dine FIRE-drømme med det samme! Ja – det ville være skønt at vinde i Lotto, men det kan også være en stor udgift i dit budget. Her kan du nemt bruge hundredvis af kroner om måneden, hvis du spiller Lotto fast hver uge. Spar pengene og invester dem i stedet! 

Hvordan sparer vi?

Vi vinder i Lotto hver uge – vi spiller nemlig ikke Lotto! De penge vi sparer bliver i stedet investeret hver måned.

Hold diverse-posten nede

Når du har fået bedre styr på, hvad din diverse-post indeholder, er du også blevet bedre i stand til at skære ned på dit forbrug. Det er ikke sikkert du skal skære ned på alle dine diverse udgifter, da det vil være forskelligt fra person til person. Nogle vil gerne bruge mere på tøj og sko, mens andre hellere vil bruge mere på personlig pleje. Men lige meget hvad du bruger penge på, så er det en god idé, at du sætter en grænse for, hvor meget du må bruge om måneden på din diverse-post. På den måde har du en guideline for, hvor meget du må bruge, så dine diverse udgifter ikke får frit løb.

Som eksempel har vi sat en grænse i vores eget budget der hedder 2.000 kr. Det er for os begge, så vi har 1.000 kr. hver, som vi må bruge på vores fornøjelser/diverse-post. Så du skal finde det beløb der passer til dig og dit budget! Husk på det er en proces, hvor du hele tiden udvikler dig. Det kan være du vælger at starte med at sætte en grænse for dig selv på 4.000 kr., men langsomt begynder at skære ned på dit forbrug, så du efter nogle måneder kan nøjes med at bruge 3.000 kr. osv. Det hele handler om balance, og det er vigtigt du har dig selv med hele vejen, så det ikke bliver en straf for dig.

Sæt en grænse for dig selv, men vær realistisk

Betyder det så du aldrig må overskride din grænse?

Pointen med at sætte en beløbsgrænse for dig selv, er så du har noget at gå ud fra. Selvfølgelig kan der være måneder, hvor du overskrider din grænse, men hvis det sker, så lad være med at slå dig selv oven i hovedet over det. Så længe du er bevidst om, hvad du bruger dine penge på og stadig holder dig til dit budget, så er du godt på vej mod dine FIRE-mål. Vi har selv overskredet vores beløbsgrænse på vores fornøjelser/diverse-post nogle måneder, fordi vi har købt dyre hobbyartikler, eller været mere ude med vennerne end vi plejer. Men så er der også andre måneder, hvor vi bruger under vores grænse, så i sidste ende udligner det sig stadig.