FASTE UDGIFTER

Har du styr på dine faste udgifter?

Så hvad er faste udgifter? Det siger lidt sig selv, det er de udgifter du har i dit budget, som er faste, altså de ting du betaler til hver måned eller årligt. Det kan f.eks. være diverse abonnementer, forsikringer, internet, TV-pakker og så videre. Det er tit også en udgiftspost som de fleste af os har det med at overse, fordi det jo er noget der bare kører af sig selv. Du går næppe rundt i hverdagen og tænker på din indboforsikring, som du tegnede for flere år siden, eller den a-kasse du meldte dig ind i da du startede i job.
Men mange af disse poster er der stor konkurrence på, da virksomhederne kæmper om at få fat i dine penge! Så hvorfor ikke udnytte det, ved at finde de billigste abonnementer og andre ydelser, som du alligevel betaler til fast? Vi ved godt det er irriterende, besværligt og tidskrævende at du skal gennemgå alle dine faste udgifter, men vi kan forsikre dig om at når du er færdig vil du takke dig selv! Du får et klart overblik over, hvor dine penge forsvinder hen, og til sidst vil du kunne se, hvor mange penge du har sparet dig selv for i fremtiden. Penge du i princippet lige nu smider ud af vinduet, hvis du ikke allerede har nogle af de billigste faste udgifter.

Hvad og hvor kan du spare?

For at give dig en idé om hvad og hvor du kan spare, har vi brugt vores egen situation som eksempel. Vi har nemlig været igennem den samme proces med at gennemgå vores faste udgifter, for vi elsker også at spare penge! I vores proces reducerede vi vores faste udgifter meget i starten, ved enten at skifte til noget billigere eller helt fjerne udgiften. Men det sker stadig at vi finder nogle billigere løsninger den dag i dag, eller beslutter os for at vi kan fjerne den faste udgift helt. Det sker også at vi får nye faste udgifter, men som så bliver fjernet fra vores budget igen senere. Så dine faste udgifter kan sagtens variere alt efter hvad du har brug for lige her og nu.

Vores besparelser på faste udgifter

TV-pakke

Tidligere udgift: 491 kr.
Nuværende udgift: 0 kr.
Besparelse: 491 kr.

Note: Vi valgte at opsige vores TV-pakke, da vi kun så fjernsyn et par gange om ugen.

Linseabonnement

Tidligere udgift: 330 kr.
Nuværende udgift: 0 kr.
Besparelse: 330 kr.

Note: Stefan har valgt at bruge briller i stedet for linser, og derfor er der ingen udgifter her mere.

Mobilabonnement

Tidligere udgift: 258 kr.
Nuværende udgift: 158 kr.
Besparelse: 100 kr.

Note: Vi fandt et billigere abonne-ment med samme forbrug. Det er dog ikke det billigste på markedet.

Internet

Tidligere udgift: 187 kr.
Nuværende udgift: 0 kr.
Besparelse: 187 kr.

Note: Theas arbejde betaler for internettet da hun ofte arbejder hjemmefra.

Netflix

Tidligere udgift: 100 kr.
Nuværende udgift: 50 kr.
Besparelse: 50 kr.

Note: Vi har lavet en aftale med Stefans bror om at vi deler en Netflix-konto og udgiften.

Spotify

Tidligere udgift: 99 kr.
Nuværende udgift: 0 kr.
Besparelse: 99 kr.

Note: Vi har opsagt vores Spotify abonnement og bruger i stedet Youtube når vi hører musik.

Fagforening

Tidligere udgift: 517 kr.
Nuværende udgift: 0 kr.
Besparelse: 517 kr.

Note: Vi har besluttet at melde os ud af vores fagforeninger. Det er en dyr udgift i forhold til vi ikke bruger dem.

A-kasse

Tidligere udgift: 1374 kr.
Nuværende udgift: 972 kr.
Besparelse: 402 kr.

Note: Vi har fundet nogle af de billigste A-kasser, og meldt os ind i dem i stedet for.

Fitness World

Tidligere udgift: 538 kr.
Nuværende udgift: 0 kr.
Besparelse: 538 kr.

Note: Vi brugte det ikke nok til det var pengene værd. Nu træner vi hjemme i stedet når det passer.

Sygeforsikring

Tidligere udgift: 127 kr.
Nuværende udgift: 0 kr.
Besparelse: 127 kr.

Note: Stefan har meldt sig ud, da det ikke kan betale sig at være medlem. Vi har også vores nødopsparing.

Ulykkesforsikring

Tidligere udgift: 51 kr.
Nuværende udgift: 0 kr.
Besparelse: 51 kr.

Note: Det var svært at gennemskue hvad denne forsikring dækkede i forhold til ulykker, så vi meldte os ud.

Årsrejseforsikring

Tidligere udgift: 63 kr.
Nuværende udgift: 39 kr.
Besparelse: 24 kr.

Note: Vi har fået denne forsikring gennem vores indboforsikring, så den blev lidt billigere.

Total besparelse

kroner om måneden

Total besparelse

kroner om året

Ovenstående burde give dig et godt eksempel på, hvor mange penge det er muligt at spare, hvis du er villig til at bruge noget tid på at undersøge dine nuværende faste udgifter og finde nogle billigere alternativer. Som du også kan se af eksemplet, har vi også valgt at skære nogle af udgifterne helt væk, da vi ikke længere har brug for dem. Det skal dog også siges at det har været en løbende proces at gennemgå vores faste udgifter, det er ikke noget vi har gjort på en uge. Og det er vel og mærket også en proces der aldrig slutter! Det er nemlig altid en god idé, hvis du gennemgår dine udgifter hvert halve eller hele år, for at se om der er kommet nogle billigere alternativer i stedet.

Så hvor meget betaler du til dine faste udgifter, og kan du gøre det billigere?

Lad os regne lidt på det…

For at sætte tingene i et andet perspektiv kan vi også se på, hvor stor en forskel en årlig besparelse på godt og vel 35.000 kr. gør i forhold til vores FIRE-mål. Her er taget udgangspunkt i 4%-reglen, hvor vi regner med at vi skal investere 25 gange vores årlige udgifter, som cirka er 136.000 kr. på nuværende tidspunkt.

Vores nuværende FIRE-mål er 3.400.000 kr.

35.000 kr. x 25 = 875.000 kr.

3.400.000 + 875.000 kr. = 4.275.000 kr.

Vores FIRE-mål før besparelserne ville være 4.275.000 kr.

Så det er altså en forskel på 875.000 kr., som vi skal spare mindre op! Og for lige at runde den af, kan vi jo prøve at regne ud, hvor lang tid det cirka ville tage os at spare de ekstra penge op, hvis vi ikke havde sænket vores faste udgifter. Som det er lige nu, sparer vi omkring 20.000 kr. op om måneden, så lad os tage udgangspunkt i det.

875.000 kr. / 20.000 kr. = 44 måneder

44 måneder = 3 år og 8 måneder

Som vores hurtige udregning viser os, ville det altså betyde at vi skulle spare op i 3 år og 8 måneder ekstra, før vi ville nå vores mål. Dyrebar tid som vi meget hellere vil bruge på en masse andet! Der er selvfølgelig ikke taget højde for renters rente i ovenstående eksempel, som kan være med til at påvirke, hvor lang tid det ville tage.

Selvfølgelig vil din situation se anderledes ud end ovenstående. Dit FIRE-mål er anderledes, du sparer et andet beløb op osv. men det er heller ikke tallene der er vigtige her. Det vigtige er forståelsen af, at hvis du gør en indsats nu for at nedbringe dine faste udgifter, vil det hjælpe dig meget hurtigere i mål, uanset hvad dit mål er. Og det vil være med til at give dig en mere økonomisk fri fremtid, da du ikke vil være afhængig af at skulle sørge for at tjene en masse penge, fordi dine faste udgifter er højere end nødvendigt.

Så hvor skal du starte?

Hvis du havde forventet en masse links til de absolut billigste abonnementer, forsikringer og andre diverse udgifter, så kommer vi til at skuffe dig. Vi ved ikke hvilke faste udgifter du har, og samtidig så ændrer priserne sig også løbende. Derfor er det en opgave du selv skal igang med, men det er virkelig ikke svært. Det er lidt tidskrævende men ikke svært! Så ind på Google og skriv “billigste (indsæt fast udgift)”, og se hvad der dukker op. Det er sådan vi har gjort, så vi ved at det kan lade sig gøre. Og forhåbentlig er din motivation på plads, efter vi har vist dig, hvor meget det kan lade sig gøre at spare, og hvilke ændringer det kan være med til at skabe i fremtiden.

Så lav en liste over dine faste udgifter og nuværende betalinger, og så er det ellers bare med at komme i gang. Husk på det er en løbende proces, så tag det i det tempo der passer til dig. Når du har din liste med faste udgifter, så lav en aftale med dig selv om, at du f.eks. sørger for at gennemgå mindst én udgift om ugen, og også undersøger om du kan finde det billigere et andet sted.