FERIE

Er der plads til ferie når man sparer?

Ferie kan være et svært emne at håndtere, når det kommer til at reducere udgifterne der er forbundet med at rejse og holde ferie. For vi skal jo holde ferie! Vi skal ud og opleve verden og gerne væk fra de vante omgivelser. Ferie er afkobling fra din travle hverdag og vi er bestemt ikke ude på at fjerne ferier fra dit liv. Tværtimod! Vi vil blot opfordre dig til at tænke lidt nærmere over, hvordan du bruger dine penge i forbindelse med ferier. Der er nemlig mange penge at spare! Spænd sikkerhedsbæltet og vær klar til lidt turbulens, der forhåbentlig kan være med til at sætte dine tanker i gang med hensyn til dit feriebudget.

Først skal du starte med at spørge dig selv om:

– Hvorfor holder du ferie?
– Hvad er vigtigt for dig, når du holder ferie?

Spørgsmålene skal få dig til at reflektere over, hvorfor du gør som du gør. Hvad er motivationen for at du holder ferie? Er det fordi, at du bare gerne vil væk fra den travle hverdag, vil du slappe af med familien eller er det for at opleve specifikke steder i verden? Grunden til hvorfor du holder ferie kan være helt anderledes end din kollega, ven eller familiemedlems. Vi har alle vores forskellige bevæggrunde til at holde ferie.

Hvad er ferie for dig?

Når du har afklaret, hvorfor du holder ferie, så skal du overveje, hvad det er der betyder noget for dig på dine ferier. Er det vigtigt for dig at komme ud og se noget flot natur? Eller er du mere til storbyferier på et lækkert hotel? Måske elsker du at gå op opdagelse i byens mange madmarkeder og prøve de lokale delikatesser. Dine muligheder og valg er uendelige, men de har alle en stor betydning for, hvad dine ferier kommer til at koste. Det kan være at du altid har været vant til at tage på den samme slags ferie, uden egentlig at tænke over alternativerne, og derfor heller ikke, hvor meget du bruger på din ferie.

Byferie eller vildmarkscamping?

Kompromis

De to spørgsmål du besvarede, har også betydning for, hvad du kan gå på kompromis med, i forhold til at spare penge på dine ferier. Det kan være lige så dyrt at tage en uge til Berlin og bo på et fint hotel, som det kan være at tage en uge til Island og leje en stor RV for at køre rundt i vildmarken. Det kommer helt an på, hvad det er du gerne vil, og hvad du kan undvære.

Reflektér over ferieomkostninger

Ferier kan være en dyr post i dit budget. Vi kender rigtig mange, der bare booker løs og tager af sted. Når de så kommer hjem gør de eventuelt op, hvad de skylder hinanden, og hvis de har fælles økonomi, så opgøres omkostningerne slet ikke. I begge tilfælde reflekteres der ikke rigtig over den totale sum, der er brugt på den specifikke ferie. Hverdagen fortsætter bare som den plejer.

Så derfor kan vi på det stærkeste anbefale, at du lægger et feriebudget! Det vil være en kæmpe hjælp for dig, så planlægningen af næste ferie ikke løber løbsk. Om du så vælger at holde én, to, tre eller flere ferier på et år er så op til dig – det kommer helt an på, hvor langt du får pengene til at række. Et feriebudget skal ikke ses som en straf eller begrænsning, men som en målestok for, hvad du maksimalt må bruge på et år. På den måde har du også et fast beløb du kan forholde dig til i dit budget, som giver dig et klart overblik.

Hvordan finder du så ud af, hvor meget dit feriebudget skal lyde på? I princippet så lavt som mulig, hvis du ønsker at nå FIRE så hurtigt som muligt, men det er ikke holdbart i længden for de fleste, da dine nuværende udgifter også er det du skal leve for når du opnår FIRE. Det vil sige, at hvis du laver et budget nu, hvor du sparer ferien væk, så er der heller ikke plads i budgettet til ferie når du når dine FIRE-mål.

Hvad koster dine ferier?

Prøv at udregne, hvor meget dit feriebudget lød på sidste år, eller da du sidst var på ferie. Hvor meget rejste du? Kunne du have gjort det billigere? Føl dig frem og overvej om det vil være realistisk – men ambitiøst! – for dig at sætte et fast beløb af til dine ferier fremadrettet. Find det beløb som dækker dine eller din families behov, så i stadig har plads til at tage på ferie. Men hvis du ikke har været vant til at begrænse, hvor meget du bruger på ferie, kan det blive en udfordring, når du skal til at holde dig inden for dit budget. Så find et simpelt beløb, der er nemt at huske for dig, og som passer til din økonomi og dine FIRE-mål.

20.000 kr.?

30.000 kr.?

40.000 kr.?

Hver måned skal du så overføre et fast beløb til din feriekonto, så den løbende bliver fyldt op. Vi gør det selv på den måde, at vi har divideret vores feriebudget, som er 20.000 kr. med 12 måneder, som så giver 1666,67 kr. vi skal overføre til vores feriekonto om måneden. Når du så skal betale for hotel, fly, billeje og lignende, så tager du pengene fra din feriekonto, som giver dig et klart overblik over, hvor mange penge du har brugt og har tilbage til ferie.

Hvis du har penge i overskud fra et ferieår, kan du enten lade dem gå videre til næste ferieår, så du har et større beløb at tage på ferie for. Du kan også vælge at investere pengene og starte på en frisk det næste ferieår.

Det hele handler om balance

Men hvad så med den 3 måneders rejse du har drømt om til USA, eller jordomrejsen med din bedste ven/veninde? Bare fordi du lægger et feriebudget og sætter en grænse for, hvor meget du må bruge på ferie om året, er det ikke ensbetydende med at du skal droppe dine drømme. Men du skal selvfølgelig gøre op med dig selv, hvordan du opnår disse drømme. Det kan være du beslutter dig for at spare op og tage på mindre rejser indtil du har råd, eller bruger din opsparing på den drøm. Find ud af hvad der giver mening og værdi for dig, så du stadig oplever verden samtidig med, at du ikke ruinerer din økonomi og mister kontrollen. Det hele handler om balance i sidste ende, og det er dig der tager beslutningerne.

Der er plads til dine drømme

Mere sparsommlig ferie?!

Har du fået mod på at undersøge, hvordan du kan gøre dine ferier billigere? På vores blog skriver vi om at holde sparsommelig ferie. Her stiller vi skarpt på, hvor du helt konkret kan spare penge, når det kommer til ferie, og vi giver et indblik i, hvor og hvordan vi holder ferie når vi tager afsted!