FORNØJELSER

En dyr post i budgettet?

Så blev det endelig weekend! Og det ved vi alle sammen godt hvad det betyder – dankortet skal på overarbejde, for nu er det tid til at hygge sig og nyde vi har fri. Det er nok ikke helt ved siden af, hvis vi antager at sådan er det for mange mennesker. Og tanken er jo egentlig logisk nok, du har arbejdet hele ugen, slidt og slæbt, så nu har du fortjent at slappe af og bruge nogle af dine hårdt optjente penge.

Men har du styr på hvor meget du bruger på fornøjelser?

Når vi snakker om fornøjelser så hentyder vi til de ting der foregår udenfor dit hjem. Det kan f.eks. være biografture, cafebesøg, oplevelser osv. Og hvis du ikke har lagt et budget eller holder styr på, hvad dine penge bliver brugt på, så kan et par tusind kroner hurtigt få ben at gå på. Og hvis der er noget FIRE-entusiaster hader, så er det ikke at have styr på, hvor deres penge forsvinder hen!

Øvelse til dig

Hvis du er i tvivl om, hvor mange penge du bruger på fornøjelser om måneden, vil vi foreslå at du i én måned prøver at gemme kvitteringerne fra når du bruger penge på ting, der bliver kategoriseret som en fornøjelse. På den måde kan du let se, hvor meget du cirka bruger på fornøjelser om måneden. Det kan selvfølgelig variere fra måned til måned, men det burde give dig et nogenlunde overblik du kan gå ud fra.

l

Få styr på fornøjelserne

Du skal også beslutte dig for, hvad du definerer som “fornøjelser”, da det er noget der varierer alt efter hvem du spørger. Vi har f.eks. heller ikke en post for sig selv i vores budget der hedder fornøjelser. Vi har valgt at slå fornøjelser og diverse sammen, for at gøre det nemmere for os selv, når vi laver budget. Men vi ved dog stadig hvor meget vi bruger på fornøjelser! Her er nogle eksempler på udgifter som vi har sat under “fornøjelser” i vores budget. 

  • Biografture
  • Restaurantbesøg
  • Ude med venner/veninder
  • Oplevelser
  • Cafébesøg
  • Familieudflugter
  • Koncerter
  • Shopping

Når du har fundet ud af hvor meget du cirka bruger på fornøjelser om måneden, er det tid til at du afsætter et fast beløb som du aftaler med dig selv, at du godt må bruge på fornøjelser om måneden. For det handler selvfølgelig ikke om at du skal skære alt væk og bare sidde derhjemme og glo ud af vinduet. Her kommer det også an på, hvad dine mål er, og hvor villig du er til at gå på kompromis med de ting du plejer at gøre. Hvis du er vant til at bruge 5.000 kr. om måneden på dine fornøjelser, kan det være en stor mundfuld bare at skulle nøjes med at bruge 2.500 kr.

Hvad gør vi?

Til at starte med da vi begyndte på FIRE, valgte vi at afsætte 2000 kr. til os hver om måneden, som vi måtte bruge på fornøjelser. Men efter et par måneder gik det hurtigt op for os, at vi ikke kom i nærheden af at bruge det beløb. Derfor valgte vi at sætte beløbet ned til 1000 kr. til os hver, og det har fungeret som et godt udgangspunkt siden da. Det har også været med til at vi tænker en ekstra gang over, hvad vi bruger vores penge på. Når vi har en grænse der hedder 1000 kr., bliver vi mere bevidste om, hvad det er vi køber og hvilke fornøjelser vi vælger at bruge penge på.

For at holde styr på vores fornøjelser, har vi valgt at skrive de beløb vi bruger ind i et excel ark, så vi løbende kan se hvad vi har brugt. Og når vi så når slutningen på måneden gennemgår vi vores konti, for at se om vi nu har husket alle udgifter. På den måde får vi et helt præcist overblik over, hvor mange penge vi bruger på fornøjelser, og det hjælper os med at lave et overskueligt budget.

Så hvordan bliver du bedre til at spare?

Dit forbrug handler om vaner. Måske du er vant til at tage på Den Blå Planet eller spise frokost på restauranter i weekenden. Vaner er svære at ændre på, især hvis du eller din familie har haft disse fornøjelser i flere år. Og i virkeligheden er der ikke nogen grund til at du ændrer på disse vaner, hvis du ikke har et mål med det. Men hvis du – ligesom os – har et mål om at blive finansiel fri, eller opnå en form for FIRE, så bør det være mere end nok motivation til at ændre på dine vaner og bruge færre penge på fornøjelser.

“Cheep is good, free is better”

Det kan være svært i starten at udskifte Den Blå Planet med en gåtur i parken i stedet for. Men jo mere du gør det, jo nemmere bliver det at bryde fri fra de gamle vaner. I stedet for at spise frokost på en restaurant, så lav en hyggelig picnic tur i skoven eller parken med din familie eller venner. Om du sidder på en restaurant eller laver en picnic, så opnår du det samme resultat. Du er sammen med dem du holder af, og du får stillet din sult. Selvfølgelig er måltidet og omgivelserne forskellige, men det er også det, der gør at du sparer penge. Og forhåbentlig så handler det også mere om dem du er sammen med end hvad i får til frokost!

Hvad der er sparet er tjent

Bliv bedre til at gøre brug af de gratis (eller næsten gratis) oplevelser, der er muligt i dit nærområde. Om sommeren er det optimalt at tilbringe så meget tid udenfor som muligt, og mange byer laver sommeraktiviteter for børn som er gratis eller koster meget lidt. Tag i skoven, parken eller på stranden med familie og venner og gør en hyggelig dag ud af det. Hvis du er mere til det aktive så kan du gå eller cykle nogle lange ture, og opleve steder, hvor du ikke lige kommer til hverdag.
Om vinteren er det mere oplagt at tage på museer, i svømmehallen, eller hygge sig derhjemme med brætspil og varm kakao. Mulighederne er der altid, det handler bare om at blive bedre til at gøre brug af dem, og finde værdien i de oplevelser der ikke tager en stor bid af dit budget.

Vi har selv erfaret at efter vi har valgt at vi kun har 1000 kr. til fornøjelser hver, så er vi blevet meget bedre til at lave ting der ikke koster særligt meget. Det er også med til at forbedre oplevelserne, når vi så rent faktisk tager i biografen eller går ud og spiser! Det bliver til noget specielt som vi glæder os mere til, end hvis det var noget vi gjorde flere gange om ugen.