MAD OG INDKØB
Er dit madbudget for højt?
Dine madvaner kan være en af de tunge poster i dit budget, uden at du måske tænker alt for meget over det. Vi skal alle sammen spise hver evig eneste dag, og de fleste har det nok sådan, at de gerne vil have det skal være nemt og hurtigt. Det er de færreste der gider at stå og lave en 3-retters menu hver dag, når de kommer hjem fra arbejde, har hentet børn eller hvad der ellers måtte fylde i hverdagen.
Der kan være flere grunde til dit madbudget er højere end det burde være – Vi skal selvfølgelig ikke bestemme, hvor mange penge du bruger på mad, men vi går ud fra, at når du har fundet den her side, må det være fordi du ønsker hjælp til at skære ned på madforbruget!
Man skal jo også leve
Det er jo ikke raketvidenskab at bruge færre penge på mad, og det kræver ikke en særlig stor indsats, det handler bare om at lave de ændringer der skal til. Så hvorfor er der ikke flere der gør det?
En af de “fælder” vi har lagt mærke til mange falder i, når vi snakker med dem om madforbrug, er det her med at der skal være “plads til at leve”. Så her bliver mad altså forbundet med det at leve godt og det at have en god livskvalitet. Og vi ved jo alle sammen godt at jo flere penge du bruger på mad jo bedre bliver dit liv, ikke? Eller måske ikke helt..
Så hvad handler det så om? Størstedelen af årsagerne til at du måske bruger for mange penge på mad, kan beskrives med meget få ord. Det handler om bekvemmelighed, dårlige vaner, mangel på inspiration, nemme løsninger og det at være livsnyder. Om du køber take-away, spiser ude, køber luksusvarer, spiser mad i kantinen eller kører forbi tanken på vej hjem, så kan de fleste ting knyttes til en af de ovenstående forklaringer. Og det giver jo god mening! Vi som mennesker tager tit de nemmeste løsninger, hvis muligheden er der. Hvorfor skulle vi gøre noget sværere for os selv, hvis der ikke er et mål med det? (Hvis du er i tvivl, så er målet at stoppe med at bruge dine hårdt optjente penge på mad, som du alligevel har glemt at du har spist om 3 dage!)
Og det er så lige her du kommer ind i billedet! Og vi er kede af at sige det, men der er ikke en magisk genvej til at skære ned på dit madforbrug, det er DIG der skal lave ændringerne. Men vi tror på dig, og du får nogle gode råd lige her!
Tøm køleskabet
Kender du det, hvor du har et par kartofler, en halv peberfrugt, nogle gulerødder og andre små rester fra de retter du har lavet tidligere på ugen? Vi prøver selv så vidt muligt at købe ind efter vores behov, men det hænder stadig at vi ind i mellem står tilbage med nogle rester i køleskabet, vi ikke lige ved hvad vi skal gøre med. I værste tilfælde er vi endt med at smide det ud, hvis det er blevet for gammelt. Det er både madspild og spild af penge, som er to ting vi går meget op i hjemme hos os!
Men der er faktisk en smart hjemmeside, som du kan bruge til at få bugt med de sidste madrester! På hjemmesiden kan du nemlig indtaste de forskellige ingredienser du har tilbage, og så kommer den med forslag til, hvilke retter du kan lave. Det er en super måde at få brugt de sidste rester i køleskabet på, og så er der også massere af inspiration til spændende retter, du måske ikke har prøvet før.
Du kan selv prøve det lige her – Tøm Køleskabet.
Ind med de gode vaner – ud med de dårlige!
Lav en madplan
Sæt dig ned om søndagen, og lav en hurtig plan over, hvordan din kommende uge ser ud, og hvad du har tænkt dig at lave af mad. Det er ikke alle der kan lide at lave en madplan, men det kan være en god idé i starten. Og når du er blevet mere rutineret og kommet bedre ind i dine nye vaner kan du stoppe igen. Personligt laver vi ikke en madplan, men vi laver tit en stor portion mad om søndagen som vi spiser i flere dage.
lav en indkøbsliste
Hvis du kæmper med viljestyrken når du handler ind, så prøv at skriv en indkøbsliste og beslut dig for at du KUN må købe det der står på listen. Hvis du tit bliver fristet til at købe usunde sager som slik og sodavand, så skriv det på listen, så du stadig giver dig selv lov til at købe det. På den måde holder du dig stadig til indkøbslisten, og du går ikke amok i slikafdelingen og fylder kurven op! (Vi indrømmer gerne at vi taler af erfaring, vores viljestyrke er tæt på 0 når det kommer til usunde sager…)
kantinen på arbejdet
Som tidligere nævnt så kommer bekvemmeligheden ind her. Vi ved godt at det er super fedt at spise mad i kantinen på arbejdet, hvor der er lækkert varieret mad, og du slipper selv for at lave maden derhjemme. Men det koster dig også hurtigt 400 kr. om måneden, hvilket i vores øjne er alt for dyrt at bruge på frokost. Så her er der nemme penge at spare! Drop bekvemmeligheden, og se at få smurt en madpakke hjemmefra. Personligt sparer vi over 8000 kr. om året, ved at selv tage madpakke med på arbejdet.
Benyt dig af deal-tilbud
En ting vi benytter os af en gang imellem er deal-tilbud. Det er vores måde at tage ud og spise, og prøve forskellige nye steder. Så når der kommer et deal-tilbud, hvor vi kan få 2 x måltid mad for 100-150 kr. så køber vi det. På den måde bliver det også mere specielt når vi tager ud og spise, for det er ikke noget vi gør særlig tit.
gå på tilbudsjagt
Kig de forskellige tilbudsaviser igennem et par gange om måneden, eller hvor tit du nu synes. Hold øje med de ting du bruger i hverdagen, eller som du ved du kommer til at spise. Det kan være en god måde at spare lidt ekstra penge, hvis du er forberedt og ved hvad du kigger efter. Ellers ender du med altid at købe dine dagligvarer til fuld pris når du handler. Vi spiser f.eks. smøreost og vegetarpålæg til frokost, så derfor holder vi øje med når det er på tilbud, og køber ekstra ind så vi har til lang tid.
Struktur
Dette punkt hænger sammen med madplanen. Sørg for at du har styr på hvornår du skal købe ind og hvornår du skal lave mad. På den måde undgår du nødløsninger som take-away, der er meget dyrere.
Større portioner
Stop med at lave mad hver dag. Når du laver mad, så lav en stor portion, så du har mad til flere dage. Hvis du synes det er kedeligt at spise det samme flere dage i træk, så kan du fryse det ned i portionsstørrelser. Hvis du gør det med flere retter, så kan du skifte mellem at spise de forskellige retter du har lavet. Personligt laver vi altid store portioner og spiser det i flere dage. Vi fryser resterne ned, og spiser dem på andre dage, hvor det lige passer.
spis flere grøntsager
Der er stadig en forældet opfattelse af, at det er dyrt at spise sundt. Men det er faktisk lige omvendt! Du får meget mere for pengene, hvis du laver retter til aftensmad, der indeholder mange grøntsager. Hvis du f.eks. laver pasta med kødsovs, hvor du kun bruger 500g hakket oksekød, er der mad til cirka 4 personer. Men hvis du laver den samme ret, og kommer nogle gulerødder, squash, svampe, peberfrugt eller hvad du har lyst til, så vil der være mad til det dobbelte.
En god huskeregel er at kigge på kiloprisen. 1 kg. gulerødder kan du få for 10 kr.
Det samme gælder for bælgfrugter som bønner, linser og kikærter, de har også en lav kilopris, og derfor får du meget mad for pengene. Det er altså IKKE dyrt at leve sundt og spise mange grøntsager, du kan bare kigge på vores budget, og hvor meget vi bruger på mad.
spis rugbrød
En god måde at spare lidt på madbudgettet er også ved at spise rugbrød eller sandwich en gang om ugen. Og ja vi ved godt det ikke er det sjoveste at spise til aftensmad, men se det som en hjælp til at sænke dit forbrug! Du dør ikke af det, og så kan du jo glæde dig til næste dag, hvor du skal have “rigtig” mad. Vi spiser selv rugbrød eller sandwich til aftensmad flere gange om måneden.
Skru ned for take-away
Det her punkt behøver vist ikke den helt store forklaring. Det siger sig selv at det er dyrt at købe take-away mad, og det kan være en af de helt store årsager til, at dit madbudget er alt for højt. Vi køber aldrig take-away mad i hverdagen når vi spiser hjemme. Hvis vi køber take-away mad så er det når vi ses med nogle af vores venner, og ingen af os gider at lave mad!
Det er ikke en straf!
Sådan! Nu er du super klar til at skære ned på dit madforbrug! Du føler måske at du bliver frarøvet nogle af dine normale vaner, ved at ændre på dit madbudget. Men du skal ikke se det som en straf! Ja det vil tage noget tid for dig i starten at vænne dig til ændringerne. Men når du måned efter måned begynder at se, at der står en masse penge på din konto, som du har sparet på grund af dine ændringer, vil du ikke være i tvivl om det er det rigtige du har gjort.
Der er som sagt ikke nogen magisk udvej til at ændre dit forbrug og det kræver stor viljestyrke at ændre dine vaner. Men hvis du kombinerer nogle af ovenstående råd, garanterer vi dig for at du sparer tusindvis af kroner om året, (givet at du ikke allerede lever meget sparsommeligt i forvejen!) Og de penge du sparer kan være med til at skabe mere frihed i dit liv, og hvem ønsker ikke det.