TRANSPORT

Hvor meget fylder transport i dit budget?

En bil kan være en dyr post i dit budget. Nogle familier har endda to biler. Bilen i sig selv kan være dyr at købe, og det man tit glemmer er de ekstra udgifter der følger med når man ejer en bil. Nogle af de ekstraudgifter der følger med ved at eje en bil er f.eks. brændstof, ejerafgift, forsikringer, reparationer, service, parkering, dæk, mm. Hvis du også låner penge til at købe bilen, ender du også med at skulle betale renter!

Det kan let løbe op i flere tusinde kroner om måneden at eje en bil, og samtidig er der også den indirekte omkostning ved at bilen falder i værdi hvert år. En ny bil taber omkring 20% af sin værdi det første år, og efter 5 år har den mistet omkring 50% af sin værdi. Du “investerer” altså i noget, der dræner din økonomi hver måned for mange tusind kroner. Selvfølgelig kan det være at du arbejder meget langt væk fra dit hjem og er afhængig af en bil. Måske er der ikke offentlig transport i nærheden af hvor du bor, eller også kan du ikke få familielivet til at hænge sammen uden en bil. Men tit er mange af disse forklaringer på bilkøb dårlige undskyldninger. I sidste ende handler det ofte om bekvemmelighed og at det er den nemme løsning.

Skal bekvemmeligheden vinde over dine FIRE-mål?

Du behøver ikke en stor flot bil!

Uden at være alt for diskriminerende, er det ofte mænd der har svært ved at acceptere en mindre bil. For en bil viser jo status! Der skal helst holde en Audi-et-eller-andet i indkørslen som overgår naboens BMW-et-eller-andet. Og så er der også noget at blære sig med når venner og familie kommer på besøg!

Men en god måde at spare penge på bilbudgettet er ved at gemme stoltheden væk, og huske på hvorfor det er du gerne vil spare penge, (dine FIRE-mål).

Din bil er ikke din værdighed

Så hvad vil du helst have?

En fed bil, der koster dig flere års arbejde?

eller

Større økonomisk frihed og mere tid med familien?

Måden du kan gøre det på kan være ved at købe brugte og mindre biler, som stadig dækker dine behov. Det er langt billigere end at købe en helt ny bil, der taber sin værdi så snart den kører ud fra forhandleren. Selvfølgelig vil der være ekstra udgifter til en brugt bil, men det vil aldrig løbe op i samme beløb som en ny bil koster dig. Og hvis du lader være med at skifte bilen ud hvert 5 år, og kører i den samme brugte bil, til den falder fra hinanden, kan du spare rigtigt mange penge. Det kræver selvfølgelig at du kan fralægge dig bekymringen om, hvad andre tænker om din bil, hvilket for mange kan være den største udfordring. Men hvis du har nogle FIRE-mål, bør de støtte dig i din beslutning.

Prøv også at lade bilen stå i de tilfælde, hvor det egentligt ikke er nødvendigt at bruge den. Fordi der er 2 km. til der hvor du handler ind, er det ikke ensbetydende med du skal tage bilen. Vi ved godt det er nemmest, men det kan også lade sig gøre på cykel. Og som en bonus får du også indført lidt motion i hverdagen! Og hvis du selvfølgelig kan klare dig helt uden en bil, og benytte en cykel og offentlig transport i stedet, vil det være det mest optimale!

Bekvemmeligheden vinder ikke over os

Vi ved godt at det er nemt nok for os at sige, når vi jo ikke har en bil. Men der er skam også flere situationer, hvor det kunne være rart for os at have en bil! Specielt når vi skal besøge familien, der bor 2 timer væk med tog, eller ses med venner/veninder, der bor uden for byen. Men det at vi ikke har en bil forhindrer os ikke i at gøre de ting alligevel. Vi finder som regel en løsning, selvom det ikke altid er den mest bekvemme og nemmeste løsning.

Du kan prøve denne øvelse med dig selv, (hvis du altså har en bil)

Forestil dig at du ikke har din bil. Hvordan vil dit liv se ud uden? Tænk din hverdag igennem, og forestil dig at du skal klare de opgaver du normalt gør, men du skal gøre det uden en bil. Hvordan kommer du på arbejde, henter børn, handler ind, besøger din omgangskreds? Det kan være du kommer frem til at det rent faktisk godt kan lade sig gøre uden bilen.

Prøv også at regne ud hvad din bil koster dig, med alle de udgifter der hører til. Det kan tit sætte tingene i perspektiv, når du ser det samlede beløb på, hvor meget din bil koster dig. Hvis det er flere tusind kroner om måneden, kan det være en motivationsfaktor til at tage cyklen næste gang det er muligt!

Her kommer et eksempel på, hvor meget du skal have sparet op, hvis du har en bil i dit budget. Der er taget udgangspunkt i 4%-reglen, hvor du skal have dine årlige udgifter sparet op 25 gange, før du har opnået FIRE.

Biludgift om måneden = 2.000 kr.
2.000 kr. x 12 måneder = 24.000 kr. om året
24.000 x 25 årlige udgifter = 600.000 kr.

Så selv hvis din bil kun koster dig 2.000 kr. i dit månedlige budget, kan det betyde flere års ekstra arbejde, før du når dine FIRE-mål, og en større frihed. Det er selvfølgelig sat lidt på spidsen, da der kan være mange faktorer der spiller ind. Men i det store billede er en bil aldrig en god eller fornuftig investering, hvis du gerne vil opnå en form for økonomisk frihed. Jo færre udgifter du har i dit budget, og som du vel og mærket kan leve med, jo hurtigere kan du nå dine FIRE-mål.

Så gør op med dig selv, om du virkelig har behov for en bil.