1200 kr. om måneden på mad og husholdning? Ja, det er muligt!

Aug 25, 2020Sparetips

Siden vi startede på vores FIRE-rejse, har vi gennemsnitligt brugt omkring 1200 kr. på mad og husholdning. Når vi fortæller det til folk, så gør de store øjne og de kan slet ikke få det til at hænge sammen.

Lever vi så kun af vand og brød? Nej, bestemt ikke – vi har taget og tager nogle aktive valg for at nedbringe vores forbrug for mad og husholdning. I dette indlæg vil vi komme ind på, hvordan vi får enderne til at mødes.

Hvad med at spise ude?

Som du måske ved, så lægger vi, hver måned et budget og har gjort dette siden april 2019. Vi har regnet sammen, at fra vi startede med at lægge budget og frem til juli 2020, har brugt 1128 kr. gennemsnitligt om måneden på mad og husholdning – for nu at være helt præcise.

Så hvad indgår i “mad og husholdning” i vores budget? Det gør alle vores dagligvarer indkøb. Når vi handler ind til morgen-, middags-, og aftensmad samt diverse husholdningsting som vi bruger i hverdagen. Vi handler stort set kun ind i Netto, men går også på tilbudsjagt i andre butikker! Trods det lave madbudget, går vi skam også ud og spiser med hinanden, venner og familie engang imellem. Men det kategoriserer vi som “fornøjelser” i vores budget, da det er noget der foregår uden for vores eget hjem. Vi køber stort set heller ikke takeaway mad, da det er dyrt.

Grøntsager er billige

Herhjemme lever vi ikke af pasta med ketchup. Vi vil gerne spise godt, billigt og sundt. Thea er vegetar og derfor er aftensmaden altid vegetarisk – med mulighed for, at Stefan kan tilføje kød, hvis han har lyst. At vi spiser vegetarisk gør en stor forskel for vores madbudget. Kød er ofte dyrt, og denne udgift er væk i vores tilfælde. I stedet for kød spiser vi tofu, Naturli’ Hakket, linser, bønner, bælgfrugter og generelt bare mange grøntsager. Der findes et væld af billige alternativer – og muligheder. En god guideline vi også bruger, er at vi kigger på kiloprisen på det vi køber. De fødevarer vi spiser har ofte en billig kilopris, så på den måde får vi mere mad for pengene.

Ingen madplaner her

Vi laver aldrig madplaner, da det ikke giver mening for os. Vi roterer mellem de samme 15-20 retter med flere ugers mellemrum, så vi slipper for at skulle opfinde den dybe tallerken hver gang vi skal lave mad – vi er trods alt ikke madbloggere! Og mon ikke de fleste familier har deres egne go-to retter i hverdagen, når der skal laves mad. Så vi beslutter i fællesskab, hvad vi har lyst til at spise, og handler ind derefter. Vi prøver så vidt muligt at købe danske råvarer eller økologiske.

Store portioner er vejen frem

Vi foretrækker at lave en stor portion aftensmad, så der er nok mad til 2 personer i omkring 3-5 dage. Og hvis der er mad til flere dage end det, eller vi har været ude med vennerne, så vi ikke har spist det vi har lavet, så fryser vi resterne ned. Der er ingen af os der gider at stå i køkkenet og lave mad hver eneste dag. Efter en lang arbejdsdag, skal det være noget der er hurtigt eller lavet på forhånd. På den måde har vi også mere fritid når vi er hjemme, så vi kan fokusere på andre ting vi hellere vil bruge vores tid på.

Men er det ikke kedeligt at spise det samme hver dag? Nej, det synes vi ikke. Vi synes selv at det mad vi laver smager godt, så hvis det smager godt på første dagen, så smager det stadig godt efter tre dage. Vi ser mere mad som noget der giver kroppen energi, frem for at det skal være en oplevelse, hver gang vi skal spise. Og på den måde sparer vi både tid og penge.

De andre måltider

Når det gælder vores morgenmad, så spiser Thea havregryn med mælk. Det spiser hun enten derhjemme eller på hendes arbejde, alt efter hvor hun skal arbejde den dag. Stefan spiser enten rugbrød eller en banan, (han har aldrig været den helt store morgenmadsspiser!)

Til frokost står den på madpakker der er lavet hjemmefra, som består af rugbrødsmadder, med smøreost og vegetarpålæg. Vi har begge taget et aktivt valg om at melde os ud af vores arbejdspladsers frokostordninger, da det er alt for dyrt i længden. De penge vi sparer på selv at lave madpakker, kan betale en uges ferie i Portugal for to!

Ved at gøre ovenstående lever vi altså for gennemsnitligt 1200 kr. om måneden på mad og husholdning.

Hvad lyder dit madbudget på? Og kunne du tænke dig at gøre det billigere?

3 Comments

  1. Nana

    Wauw, jeg er virkelig imponeret! Det er godt nok sejt, at jeres budget er på 1200 kr. om måneden. Vi er en familie på to voksne og to børn på 4 og halvandet år. Vores månedlige budget er på 5500 kr., hvilket jo er svimlende meget i forhold til jeres. Der er selvfølgelig varer som bleer, der er dyrt, men ellers kan jeg lige nu ikke se, hvorfor vi ikke kan gøre det billigere 😉

    Jeg kunne godt tænke mig, at vores madbudget kom ned på 4000 kr. Vi spiser vegetarisk og så vidt muligt alt økologisk. Vi er allerede godt igang med at lave store madportioner til 6-7 gange aftensmad, som vi fryser ned. Når vi gør det, kan det mærkes på budgettet. Noget der ofte vælter budgettet er, når vi har gæster en enkelt dag eller over flere dage. Så gør vi det ofte lidt hyggeligere med for eksempel aftensmad med flere retter end ellers, måske rødvin og chips osv. Dét skubber budgettet opad. De gæstevaner kan man måske moderere en smule. Vi spiser som sådan ikke meget slik, men mørk chokolade skal der til og det er også en dyr post 😉

    Tak for en god hjemmeside, der sætter mange tanker igang.
    Bedste hilsner
    Nana

    Reply
    • Stefan & Thea

      Hej Nana!

      Tak for din besked og de pæne ord. Det betyder meget for os at du synes om hjemmesiden 🙂 Det vil selvfølgelig altid være dyrere at have børn med i budgettet, så det er vist helt normalt at jeres budget ligger på de 5500 kr. til mad og husholdning med to små! Nu har vi ikke selv børn (endnu), så vi er også spændte på, hvordan vores budget ændrer sig i fremtiden. Men vi bestræber os altid på at gøre det så billigt som muligt, uden at ofre kvaliteten for meget!

      Vi tror bestemt det er muligt for jer at sænke jeres madbudget til 4000 kr., det lyder ikke helt urealistisk. Men det skal selvfølgelig ikke blive surt for jer at få hverdagen til at hænge sammen! Og i er jo godt på vej med den vegetariske livsstil og de store madportioner der bliver frosset ned 😉

      Det er klart at når i får gæster, så bliver der brugt lidt flere penge på at lave lidt ekstra god mad og en flaske vin mm., men det er jo også helt i orden at i skal hygge jer en gang i mellem! Nu er det ikke så tit vi får gæster over på den måde, men når vi tager ud og spiser med venner/veninder, så går den udgift under vores “fornøjelses-post” i budgettet. Men det er bare den måde vi har valgt at dele det op på. Det skal ikke blive for surt at leve, og der skal være plads til de små fornøjelser uden at det vælter budgettet! 🙂

      Venlig hilsen,
      Stefan & Thea

      Reply
  2. Nana

    Hej Stefan og Thea,
    Tak for svar- super motiveret for at komme igang
    Vh Nana

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.