FIND DIT MÅL FOR FIRE

Hvorfor er det vigtigt at have et mål?

Det kan være, du synes, det her punkt på guiden minder lidt om det første punkt 1 “hvorfor vil du starte på FIRE?” – men der er en stor forskel, og begge punkter er lige vigtige at overveje, før du går i gang. Da du overvejede, hvorfor du vil starte på FIRE, tog du stilling til, hvad du gerne vil ændre, og hvordan du ønsker, dit liv skal se ud i fremtiden. I denne del af guiden skal du finde frem til de mere konkrete mål.

Når du starter på din FIRE-rejse til en mere sparsommelig og simpel livsstil, er det vigtigt, at du sætter dig nogle konkrete mål. Som mennesker ændrer vi stort set ikke adfærd, medmindre der er en grund til vi skal gøre det, eller der er et mål med ændringerne. Og det er her dine konkrete mål kan være med til at holde dig på sporet, og du kan huske dig selv på, hvorfor du begyndte.

Okay, det var dagens kvote af lommefilosofi. Lad os komme i gang!

Hvor mange penge skal du bruge?

Sådan finder du dine FIRE-mål

Hvis du ønsker at stoppe med at arbejde, så start med at udregne, hvor mange penge du skal have sparet op og investeret, (dit finansielt uafhængigt beløb), før du kan stoppe med at arbejde. 
Her kan du benytte dig af det, der kaldes for “4%-reglen”. Vi har beskrevet den kort i vores introduktion af FIRE, så hvis du har læst den, ved du godt, hvad det handler om. Og til dig, der ikke har læst om det endnu, kommer her en kort opfølgning!

For at kunne bruge 4%-reglen, skal du finde dine samlede årlige udgifter. Det er altså det beløb, der dækker ALLE dine udgifter. Du kan også tænke på det som det beløb, du har behov for hvert år for at kunne leve dit liv.
Hvis du ikke lige kender det beløb, kan du prøve at se, hvor mange udgifter du cirka har om måneden og så gange det med 12 måneder. Det kan give dig et nogenlunde indblik i, hvad dine årlige udgifter er. For en mere præcis udregning anbefaler vi, at du læser næste punkt i guiden Budget.

Så langt så godt

Lad os som eksempel sige, at dine årlige udgifter er 150.000 kr. Det svarer til månedlige udgifter for cirka 12.500 kr.
4%-reglen går ud på, at du så ganger dine årlige udgifter med 25. Husk på, at 4%-reglen er en tommelfingerregel, da mange faktorer kan spille ind og ændre det endelige beløb. Det skal altså forstås som en guideline og ikke en endelig udregning for det beløb du skal bruge. Så vi tager de årlige udgifter på 150.000 kr. og ganger dem med 25, og det giver 3.750.000 kr. Det er vel og mærket penge, som du også skal have investeret.

Hvorfor så lige det beløb, tænker du sikkert?

Pointen er, at når du vælger ikke at arbejde mere, skal du leve af de 3.750.000 kr. de næste 30+ år. Og det gør du ved at hæve 4% af beløbet om året. De skarpe af jer har måske allerede regnet ud, at 4% af 3.750.000 kr. er 150.000 kr., og det er jo fantastisk! For det var jo det beløb, du havde i årlige udgifter. Det skal dog lige siges at der ikke er taget højde for SKAT i dette eksempel.

Men vent.. Rækker de 3.750.000 kr. så ikke kun i 25 år?

Det korte svar er nej. Når du investerer dine penge i relative sikre investeringer, får du som regel et udbytte/afkast. Det udbytte/afkast kan være meget forskelligt, og det er derfor svært at give et præcist tal. Men udbyttet/afkastet er grunden til, at selvom du hæver 4% hvert år, vil du stadig “tjene penge”, da dine investeringer gerne skulle stige fremadrettet.

Kun en tommelfingerregel

FIRE calculator - se hvornår du når dit mål

Der findes forskellige “FIRE calculators” på nettet, som udregner, hvornår du kan forvente at være finansiel uafhængig. Du kan lege lidt med tallene og se hvor meget, og hvor lidt der skal til for at ændre på, hvornår du kan stoppe med at arbejde.

Nok om tal og beregninger! Er der andre mål?

Udover at regne dig frem til dit finansielt uafhængige beløb, kan du også sætte andre mål. Der er både de langsigtede mål og delmål. De langsigtede mål er dem, som du gerne vil opnå i forbindelse med din FIRE-rejse, hvor dine delmål er mål du vil opnå undervejs på rejsen.

Her kommer nogle punkter, som kan hjælpe dig til at finde nogle langsigtede mål for din fremtid.

1. Hvor mange år går der før du har opnået FIRE?

Et rigtigt godt mål at sætte er, hvornår du regner med at have opnået FIRE. Det kan selvfølgelig være svært at se flere år ud i fremtiden, da dit liv kan ændre sig. Det du kan gøre er at tage udgangspunkt i din nuværende situation. Det er altid en god start.

2. Hvor gammel er du, når du har nået dine mål?

Det her punkt minder om punkt 1, men her kan du være mere specifik og se på dine mål hver for sig. Måske er du 40 år, når du flytter derhen, hvor du altid har drømt om at bo, og når du er 45 år har du opnået dit finansielt uafhængige beløb.

3. Hvor bor du?

Måske er du afhængig af at bo tæt på dit arbejde lige nu, men hvordan ser din situation ud i fremtiden? Når du opnår FIRE, giver det dig en frihed til at flytte lige derhen, hvor du vil.

4. Vil du opnå finansiel uafhængighed og blive ved med at arbejde?

Det er ikke sikkert, du har lyst til at stoppe på dit arbejde, selvom du bliver finansiel uafhængig. Måske er følelsen af, at du kan stoppe, når du har lyst, med til at give dig en nyfunden glæde ved dit arbejde. Det er også muligt at kaste dig over et helt nyt arbejde, hvor du ikke behøver at bekymre dig om lønnen!

5. Er dit mål at kunne arbejde deltid i fremtiden?

Hvis du gerne vil have mere fritid, men stadig er bange for at komme til at kede dig, er der også den mulighed at få et deltidsarbejde. På den måde tjener du stadig lidt penge, selvom du er tæt på eller har opnået finansiel uafhængighed. Måske har du de bedste kollegaer, du ikke kan undvære!

Har du brug for inspiration? Du kan læse om vores mål her.

Hold motivationen oppe med delmål

Det kan virke som ekstrem lang tid, hvis dit slutmål først er om 10+ år. Her er delmål med til at holde dig motiveret. Hvor mange delmål, du vil lave, er op til dig selv. Det vigtigste er, at dine delmål holder dig motiveret.

Her har du nogle eksempler på, hvad dine delmål kan være:

1. Køb mindre mad

Hvis du er vant til at bruge mange penge på mad, kan et af dine delmål være, at du hver måned skal bruge 100 kr. mindre på mad, indtil du rammer det beløb, som du er tilfreds med. På den måde sker det gradvist, og det vil ikke føles som en stor ændring i starten. Det kan tage flere måneder, før du når det beløb, du er tilfreds med, men når du har nået det, er du et stykke tættere på dit endelige FIRE mål.

2. Hvor tit vil du investere

Et delmål, der er godt at sætte, er at du skal investere et beløb hver måned, eller hvornår du vælger. På den måde vil du ofte føle, at du gør en indsats for at nå dit endelige mål, og du kan se, at dine investeringer vokser.

3. Investeringsmål for indeværende år

Du kan også vælge at sætte et delmål der hedder, at du skal have investeret et vist beløb i indeværende år. Hvis du så når dit delmål, inden året er gået, så kan du i princippet give dig selv lov til at bruge resten af pengene, du sparer op, på noget andet. Du kan også vælge at gemme de ekstra opsparede penge til næste års delmål, så du kan investere endnu mere.

4. Forøg din indkomst

Hvis du føler at du allerede lever sparsommeligt, men gerne vil nå dit FIRE-mål før, kan du sætte et delmål om at tjene flere penge. Der er utallige måder at forøge din indkomst på. Du kan prøve at få lønforhøjelse, finde et ekstra arbejde eller måske er du god til noget specifikt, som du kan udbyde og sælge ud af. 

5. Find en side hustle

En side hustle er et andet arbejde, eller en hobby du har ud over dit fuldtidsarbejde. Det er ofte noget, som du er passioneret omkring, og gerne vil bruge tid på at gøre. Hvis du ikke har en side hustle, kan du sætte et delmål om at finde en. Tænk over hvad du elsker at lave, men som på sigt også kan generere en ekstra indkomst for dig. En side hustle kan hjælpe dig med at nå dit FIRE-mål hurtigere, hvis du tjener penge på den. Og så er det jo en kæmpe bonus, hvis det også er noget, du godt kan lide at lave.

Dine mål kan ændre sig – og det er okay!

Hvis du synes, det er svært at sætte nogle konkrete mål, der ligger 10+ år ude i fremtiden, så bare rolig. Dit liv vil uden tvivl ændre sig, og derfor er det også naturligt, at dine mål for dit fremtidige liv også gør. Du kan trods alt kun tage udgangspunkt i din nuværende situation, da du ikke ved, hvordan dagen i morgen ser ud.

Du skal derfor ikke lade det uvisse slå dig ud, hvis der pludselig sker ændringer i dit liv, som flytter dit mål længere ud i fremtiden. Så længe du er i gang, så skal du nok nå dine mål!

Vi håber, denne del af guiden har sat tankerne i gang og hjulpet dig på vej med at finde dine mål for din FIRE-rejse.