Lav et BUDGET
Det er for din egen skyld! (Og nødvendigt)
Åh nej budgetter! Gaaab, tænker du sikkert!
Hvis du ikke er den store fan af matematik eller økonomi, synes du sikkert ikke, at dette punkt er det sjoveste. Men det behøver slet ikke være så besværligt at lave et budget, og i dette indlæg kan du lære mere om, hvordan og hvorfor det er så vigtigt.
Det er vigtigt at nævne, at alle budgetter ser forskellige ud, men fælles for dem er, at de giver dig et overblik over din økonomi. Dit budget kommer helt an på dig, hvilke udgifter du har, og hvordan du vælger at holde styr på dem. Der er ikke en rigtig og forkert måde at gøre det på, så længe det giver mening for dig, og det hjælper dig med at få styr på din økonomi.
Vi har i starten af vores FIRE-rejse lavet et gennemsnitligt budget, ud fra hvad vi regner med, at vores indtægter og udgifter kommer til at være i gennemsnit pr. måned. Efterfølgende bruger vi samme skabelon i slutningen af, hver måned til at taste vores indkomster og forbrug ind i budgettet for at se, hvordan vi har klaret os i måneden der gik. På den måde holder vi hele tiden styr på, om vi overholder vores oprindelige plan, og det er med til at give os et uundværligt indblik i vores økonomi.
Lad os komme i gang!
Først skal du beslutte, om du vil lave dit budget i hånden eller gøre det på computeren. Det er som regel nemmest på en computer og evt. i Excel, så du kan opdatere tallene løbende, når der skal laves ændringer.
Indkomster & udgifter
Nu er det tid til at se på dine indkomster og dine udgifter. Det kan være uoverskueligt, når man først går i gang, og vi anbefaler derfor, at du i én måned skriver alle dine udgifter ned. Du skal gemme alle dine kvitteringer, når du handler, nedskrive når du overfører penge via mobilepay, holde styr på når du hæver kontanter, og hvad du ellers gør.
Dine indkomster burde være nemmere at holde styr på, da du kan finde dem på din netbank, hvis du logger ind og ser, hvor meget der er gået ind på din konto i gældende måned. Du skal selvfølgelig holde øje med, hvis du tjener penge kontant, som ikke kan ses i din netbank.
Godt så! Ovenstående punkt er det, der tager længst tid, fordi det tager en måned at få et realistisk indblik i, hvor mange udgifter du har. Hvis du ikke har tid til at vente, kan du i mellemtiden prøve med et fiktivt budget, hvor du gætter på, hvad dine udgifter er. De fleste har en nogenlunde idé om, hvor mange penge de bruger på de forskellige poster.
Men nu har du det! Beløbet for dine udgifter! Forhåbentlig er du ikke faldet ned af stolen, da du så det totale beløb. Men bare rolig, budgettet er til for, at du kan få et overblik over din økonomi, og senere hen skære ned på de udgifter, du kan undvære.
Hvad skal et budget indeholde?
Et budget er individuelt, og det vil være forskelligt fra person til person, hvordan budgettet ser ud. Du kan se vores budgetter her for at få en idé om, hvordan vi gør, og selv få inspiration til, hvordan dit kan se ud. Det vigtigste er, at dit budget giver mening for dig og din familie.
Nedenfor er der nogle punkter, du kan overveje at have med i dit budget:
Husleje
Lån, vedligeholdelse,
ejerudgift og a conto-forbrug.
Bil
Billån, benzin, reperationer, ejerafgift, parkering mm.
Forsikringer
Indbo-, rejse-, bilforsikring
og dine andre forsikringer.
TV
TV-pakker, streamingtjenester
og andre abonnementer.
Internet og mobil
Internet- og mobilabonnement.
Mad og husholdning
Dagligvarer, hverdagsindkøb og husholdning til hjemmet.
Tøj, kropspleje og gaver
Tøj, sko, make-up, smykker, jule- og fødselsdagsgaver.
Fornøjelser
Biografture, restaurantbesøg, koncerter, cafébesøg mm.
Kom selv på flere!
Ovenstående punkter skal hjælpe dig i gang. Du kan selv bestemme, hvad du vil kalde hvert punkt, og hvad det skal indeholde.
Det kan virke som en stor mundfuld at skulle inddele alle sine udgifter i underpunkter, men når du først har gjort det én gang, bliver det nemmere fremadrettet.
Lav de ændringer du ønsker
Når du har fået udarbejdet dit budget, med de punkter du synes er relevante, kan du til sidst se præcist, hvor dine penge forsvinder hen.
Det er også her du kan begynde at se, hvor du skal spare. Mange danskere bruger langt flere penge på f.eks. mad end de forventer. Det er tit en af de poster, hvor de fleste kan skære ned ved at være lidt mere bevidste omkring deres forbrug.
I denne fase bliver du også nødt til at prøve dig lidt frem. Du kan sagtens lave nogle mål over, hvor meget du må bruge på hver post, men du finder først ud af om det kan lade sig gøre, når du har afprøvet det i en periode. Det er nemt at sige, at man kun vil bruge 500 kr. på tøj om måneden, men hvis du er vant til at bruge 3000 kr. er det en drastisk ændring der skal til.
Det vigtigste er, at du ikke lader dig slå ud! Ændringer tager tid, og tit vil de ændringer, som du laver ske hen ad vejen, når du får en bedre fornemmelse af, hvad du skal bruge, og hvad du kan undvære.
Ændringer tager tid
Hold dit budget og dine mål realistiske
Det kræver viljestyrke og rygrad at overholde dit budget, specielt hvis du skærer ned på dit forbrug. Det er ikke meningen, at du skal leve af brød og vand og blive bange for at bruge dine penge. Du skal stadig kunne leve dit liv og nyde de goder, der følger med. Det handler om at finde den rigtige balance, og det er kun dig selv, der kan finde den. Så fjern og skær ned på de ting du kan undvære, og behold de ting du holder af!
Når du har fået lavet dit budget, kan du med fordel kombinere det med det næste punkt på vores guide, hvor vi ser på, hvordan du kan reducere dine udgifter. Få gode idéer og inspiration til, hvor du kan spare tusindvis af kroner i budgettet!