Aftensmad for 10 kr.

Feb 7, 2021Sparetips

Det er onsdag aften, og du kommer sent hjem fra arbejde. Det kan være du ikke lige har fået planlagt aftensmaden eller handlet ind, og så bliver det til en pizza fra den lokale nede på hjørnet, eller en færdigret fra køledisken i supermarkedet. Problemet med de impulsive aftensmåltider er dog ofte, at de går hen og bliver en dyr fornøjelse i længden!

Men hvad nu hvis det var muligt at lave en lækker portion aftensmad for kun 10 kr.? Selvfølgelig ville du selv skulle lave det, og nok også planlægge dine indkøb, så du har ingredienserne til opskriften. Men det er vist det mindste problem, hvis det kan hjælpe dig med at skære ned på de dyrere alternativer, og spare en masse penge! Og du har nok allerede gættet at vi vil fortælle dig hvordan du gør det, ud fra overskriften på blogindlægget. Og nej, det handler ikke om at du skal spise havregryn eller pasta med ketchup til aftensmad, (medmindre du selvfølgelig godt kan lide det!)

Som eksempel har vi taget udgangspunkt i en af de retter vi ofte selv laver, som er chili sin carne med grøntsager og Naturli’ Hakket, (vegetarisk alternativ til hakket oksekød). Vi laver for det meste retten om søndagen, så vi har mad til den kommende uge, hvor vi er på arbejde. På den måde slipper vi for at bruge en masse tid i hverdagen på aftensmaden, hvilket er en kæmpe bonus! Vi sparer penge og tid, så kan det vist ikke blive meget bedre. Billedet øverst oppe er faktisk et billede fra da vi lavede wok med tofu, vi havde ikke lige et billede fra da vi lavede chili sin carne!

Her er en liste over de ingredienser vi bruger:

Indkøbsliste

Gulerødder 1 pose 7 kr.
Løg 1 pose 9 kr.
Røde peberfrugter 18 kr.

Champignoner 16 kr.
Squash 2 stk. 16 kr.
Kidney beans 2 dåser 9 kr.
Baked beans 2 dåser 9 kr.
Hakkede tomater 2 dåser 8 kr.
Naturli’ Hakket 1 pakke 30 kr.
Ris 8 kr.

122 kr. i alt

Når vi laver sådan en portion og bruger alle ingredienserne, (dog ikke en hel pose løg), er der aftensmad til 6+ dage for os. Så hvis vi regner lidt på det, er det minimum 12 portioner aftensmad, og 122 kr. divideret med 12 giver 10,17 kr. pr. portion.

Det har stor betydning for dit budget

Det kan måske ikke virke som meget at spare lidt penge på aftensmaden, hvis du er vant til slet ikke at spare nogle steder i dit budget. Men det kan være et godt sted at starte og en motivationsfaktor til, at du tager fat på andre områder i dit budget.

Som en lille sammenligning kan du jo prøve at gemme din kvittering, fra når du selv har handlet ind til at lave aftensmad. Så kan du se hvor mange dage mad der bliver til, og hvor meget det så har kostet dig. Måske kan du allerede gør det billigt i forvejen?

Vi har levet vores egen sparsommelige livsstil i hele år 2020. Og det betyder at vi også kan se, hvordan vores gennemsnitlige budget har set ud. Og i forhold til mad har vi gennemsnitligt brugt 1.158 kr. om måneden. Og grunden til det er så lavt er blandt andet fordi vi netop sørger for at lave billig aftensmad. Der er faktisk også husholdningsartikler med i dette beløb, så det reelle beløb til mad er egentlig lavere. Men det er for kringlet at holde styr på, så vi tager altid mad og husholdning i samme post!

 Vi sparer 22.000 kr. om året på madbudgettet

Hvis du kender Luksusfælden, har du sikkert også set at de har en madpost i deres budget, som de lægger for deltagerne. Her afsætter de omkring 3.000 kr. til mad for 2 voksne personer. Det er et beløb på 36.000 kr. om året. Vi bruger omkring 14.000 kr. om året på mad. Det er egentlig bare for at sige, at der er store beløb at spare, hvis du vil gøre en indsats for det!

Men er det ikke kedeligt med et så stramt madbudget?

Det handler i bund og grund om tilvænning. Det er klart at hvis du er vant til bare at putte alt i din indkøbskurv, uden at skænke prisen en tanke, så vil det blive en stor omvæltning for dig i starten. Dog behøver du slet ikke at være lige så sparsommelige som os, for at spare penge på dit madbudget. Det er vist ikke helt ved siden af at sige, at de fleste danskere sagtens kunne spare tusindvis af kroner på deres madbudget, hvis de planlagde lidt bedre og ændrede nogle af de dyre vaner!

Men jo, i og med vi laver større portioner mad, spiser vi også det samme mad flere dage i træk, (det siger lidt sig selv). Vi benytter os dog af at fryse nogle portioner ned, så vi kan sprede det lidt ud over flere uger. Men vi vælger dog at se på de positive ting det fører med sig i stedet. Når vi laver en stor portion mad, tager det os omkring 60-90 minutter. Når det er gjort betyder det at de efterfølgende dage skal vi kun bruge 10 minutter på at tilberede maden. Så ud over at vi sparer en masse tid, som vi kan bruge på noget andet, slipper vi også for at lave mad hver aften, når vi kommer hjem fra en lang arbejdsdag. Og så er der selvfølgelig også den indlysende positive effekt ved det, nemlig at vi sparer titusindvis af kroner hvert år, ved at gøre som vi gør.

Vores madbudget dækker også kun over det mad vi spiser hjemme hos os selv. Så hvis vi tager ud med nogle venner, bestiller take-away mad eller tager på restaurant, så er det noget vi ser som en “fornøjelse” og derfor kommer det under fornøjelsesposten i vores budget. Og det er jo med til at gøre at der er lidt afveksling i hverdagen, så det netop ikke bliver alt for “kedeligt”, hvis vi skal kalde det for det.

Hvis du har brug for flere tips og tricks til at spare på madbudgettet kan du også læse meget mere på vores side her: Spar penge på mad og indkøb.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.