Færøerne – on budget!

Sep 5, 2020Simple livsstil

Færøerne er ikke billigt, så er det sagt, men med lidt snilde kan du godt nedbringe dine udgifter på en tur til de smukke øer. I dette blogindlæg sætter vi fokus på de udgifter, der venter dig på en tur til Færøerne! Og vi tager selvfølgelig udgangspunkt i vores egne erfaringer fra vores tur til Færøerne.

Vores tur kostede 14.304 kroner i alt for 9 dage

Det kan aldrig blive helt billigt

Okay, lad os være ærlige fra starten. Rejsen kan aldrig blive super billig, da der er nogle høje omkostninger forbundet med at rejse til Færøerne. Medmindre du kender nogen der i forvejen bor på Færøerne, så vil du få nogle større udgifter til transport, mad og logi. Men der skal ikke herske nogen tvivl om, at Færøerne rummer en fantastisk natur. Det i sig selv er grund nok til, at Færøerne burde være på alles top 10 over feriedestinationer. 

Mange ting er indenfor rækkevidde

Færøerne består af 18 små øer, hvor flere er forbundet i form af broer, tunneller eller færger. Det herlige ved Færøerne er, at afstandene ikke er særlig store. Mange af attraktioner er indenfor rækkevidde. Det fandt vi stor glæde ved, da vi synes lange bilture kan være lidt kedelige i længden. 

Hvor mange dage?

Netop fordi Færøerne er så småt, mener mange, at man sagtens kan se alt på 3-4 dage. Vi tilbragte 9 dage deroppe, hvilket vi kan anbefale! Man får simpelthen mere ro på, og da vejret er meget omskifteligt, er det godt med ekstra dage. Vi oplevede f.eks. et landskab iklædt i en mystisk tåge den ene dag og den næste i klart solskin. Det gav to meget forskellige oplevelser.

Flyveturen 

Egentlig er det ikke særlig dyrt at flyve til Færøerne. Vi gav 1802 kroner per person for at flyve med Atlantic Airways derop og SAS hjem igen (i alt 3604 kr. for 2 personer). Det tager omkring 2 timer at flyve til Færøerne.

Overnatning og bil 

Udbuddet oppe på Færøerne er begrænset, når det kommer til booking af overnatningssteder og transport. Priserne er derfor skruet vældigt op. Jo før du booker, jo bedre! Vi bookede 8 måneder før, og allerede dér følte vi os ret pressede over priserne. Selvom vi bookede det billigste, som vi kunne finde, så var priserne stadig høje. Vi boede på et værelse med privat badeværelse og køkken hos Kristjanshavn – et B&B nede på havnen i Midvagur, (en “større by” tæt på Vagár Airport). Det kostede 550 kroner per nat, hvilket vi ikke finder billigt, men de andre hoteller og AirBnb-udlejninger kostede omkring 900-1000 kroner per nat, så i den kontekst endte Kristjanshavn med at være mest “prisvenligt”.

Vi havde et stort besvær med at booke bil. Den billigste bil, som vi fandt, kostede 4300 kroner for 9 dage (avav…). Den havde dog en restriktion – den måtte kun køre 100 kilometer om dagen. Det brød vi os ikke om, så vi ledte efter alternativer. Vi søgte på diverse bilsider uden held. Igen er udbuddet på Færøerne ikke voldsomt stort, så vi rendte panden mod muren flere gange.

Tilfældigvis opdagede vi, at et færøsk hotel (Hotel Streym i Torshavn) udlejede biler. Vi skrev frem og tilbage med dem for at sikre os, at vi ikke skulle være overnattende gæster hos dem (det kostede  nemlig 1200 kr./nat) for at kunne booke en bil. Det var heldigvis ikke tilfældet, så vi endte på 3400kr. for at leje en bil hos dem.

Vi betalte hotellet for, at vi kunne hente og aflevere bilen i lufthavnen. De tog et gebyr på 300 kr. for denne service. Så i alt kostede bilen os 3700 kr. Vi bookede deres allermindste og billigste bil – en lille Kia. Vi erfarede dog under vores rejse, at vores lille bil ikke var så glad for bjerge og bakker, så det foregik ofte i 1-2 gear! En bil med en lidt større motor ville helt klart have været bedre, men det fungerede stadig i den lille Kia.

Tunneller

På Færøerne har de mange tunneller – og nogle af dem binder øerne sammen. To af dem har en tunnelafgift for at køre igennem. Det koster 100 kroner tur/retur. Tunnelafgiften gjorde, at vi måtte planlægge vores program og aktiviteter nøje, så vi ikke kørte gennem tunnellerne mere end højest nødvendigt – ellers kan det hurtigt blive mange penge. Til sidst da vi skulle hjem betalte vi 600 kroner for tunnelafgifter. Afgiften betalte vi direkte til hotellet, som vi lejede bilen af.

Benzin

På hele turen endte vi med at bruge 671 kroner på benzin. Det synes vi var helt okay i forhold til vi stort set kom rundt på hele Færøerne.

Mad

Vi forsøgte at holde denne post nede på et minimum. Vi købte kun ind i dagligvarebutikker og gik ikke ud og spise på restauranter. Vores foretrukne shoppested var Bónus – Færøernes svar på (en dyr) Netto. Vi holdte os til kun at købe pasta, ris, bønner og frosne grøntsager mm. til aftensmad, og vi fik da lavet nogle lækre retter i det lille køkken!

Brød er til gengæld virkelig i høj kurs på Færøerne! Vi oplevede flere gange, at alt var revet væk fra hylderne om eftermiddagen. Vi forstod aldrig rigtig grunden, men til gengæld forstod vi, at vi altid skulle købe brød ind til flere dage.

Vi endte med at bruge 739 kr. på mad i de 9 dage vi var afsted. Så selvom vi prøvede at gøre det så billigt som muligt, er det stadig det dobbelte af, hvad vi ville bruge af penge på mad herhjemme i Danmark på 9 dage.

Aktiviteter

Vi var ude og vandre en hel del, hvilket jo er gratis – men noget som vi erfarede er, at Færøernes forhold til turisme er under forandring. Mange naturattraktioner ligger på private landområder, hvilket desværre ikke har været skiltet særligt godt, så folk er kommet til at gå ind uden tilladelse, og det har gjort mange landejere rigtig vrede. Mange landejere har f.eks. spærret af og/eller tager betaling for, at du kan komme ind og se attraktionerne nu. Du er i hvert fald ikke tvivl om, hvor du ikke må gå – for der er store skilte med, at ulovlig indtrængen vil blive meldt til politiet.

Færøernes mest kendte naturattraktion er nok Trælanípan (det ligner, at en sø hænger udover havet). Her har landejeren indhegnet hele området og lavet en rute hen til attraktionen – hvis du vel og mærke betaler 200 kr. per person! Vi har ikke noget imod at betale for at se en attraktion, men så skal faciliteterne også være derefter. Det var ikke tilfældet her. Flere steder var der f.eks. halvfærdige løsninger, dårligt (og farligt) stisystem eller manglende skiltning osv. Det er klart, at når naturen er trækplaster, så bliver den også medtaget af mange besøgende, men en høj prissætning er ikke løsningen i vores øjne.

Til gengæld kan vi virkelig anbefale en fuglebådtur, som sejler fra den hyggelige lille by Vestmanna (koster ca. 295 kr. per person). Her kan du se bl.a. sæler og søpapegøjer. Turen tager et par timer – husk varmt tøj. Vi var også glade for byen Gásadalur, som vi endte med at besøge hele tre gange! Her er både et smukt vandfald og flot udsigt udover havet. Byen Gjogv besøgte vi også et par gange – de havde flotte hikingruter og søpapegøjer!

Vi brugte 590 kroner på aktiviteter.

Dyrt, men smukt

Færøerne er absolut et besøg værd, men kræver en rimelig fyldt pengepung. Det er en god idé at du booker i rigtig god tid for at sikre dig rimelige priser på fly, hotel og bil.

Det var tankevækkende, at vi under vores tur aldrig rigtig mødte andre unge mennesker. Den målgruppe, som var mest fremtrædende var uden tvivl velhavende pensionister.

Vi endte med at betale 14304 kroner i alt for 9 dage. Det er bestemt også en sjat penge, som mange på vores alder nok ikke er villige til at betale for en ferie. Vi synes dog, at turen til Færøerne var alle pengene værd. Vi oplevede en masse smuk natur og fik uforglemmelige oplevelser med hjem, som vi uden tvivl ikke kunne have fået andre steder.

Vi håber, at det dette indlæg har givet dig en indsigt i, hvor meget en tur til Færøerne kan komme til at koste – og hvordan du kan gøre det bare en smule billigere.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.