Minimalistisk livsstil

Minimalisme i et forbrugersamfund

Mangler du nogle konkrete redskaber til at holde fokus i dit liv – materialistisk som økonomisk? Minimalisme kan være din hjælpende hånd til at blive finansiel fri. Minimalisme har mange betydninger og definitioner for forskellige mennesker. Indenfor kunst og møbler er minimalisme gerne et enkelt og stilfuldt udtryk. For andre er der tale om en livsstil, hvor du har færre ting og derfor færre bekymringer. Mange entusiaster indenfor FIRE-bevægelsen lever en minimalistisk tilværelse – og det er en grund til!

Minimalisme hjælper dig med at spare penge!

Lad ikke dine ting eje dig

For os handler minimalisme om at fokusere på det, som bringer glæde i livet – og fjerner det som er overflødigt. Følgende citat rummer – for os – meget godt minimalismens essens:

“Minimalism is not that you should own nothing. But that nothing should own you” (unkown author)

Minimalisme går imod hele forbrugersamfundets tankegang om at forbruge og smide væk. Det ender med, at vores ting ejer os – og at vi gør os afhængige af ting for at fremstå på en bestemt måde over for andre – og desværre er disse “andre” ofte nogen vi slet ikke kender.

Minimalisme handler om at frigive sig fra, hvad andre tænker – og omgive dig med de ting, personer, oplevelser osv. som betyder noget for dig og giver dit liv værdi.

Færre ting - større frihed

Minimalistiske tricks

Vi synes, at minimalisme indeholder en masse gode ting og bringer det bedste frem i mennesker, især når det gælder om at blive mere bevidst om dit forbrug. Nedenfor har vi beskrevet 5 minimalistiske tricks, som vi selv har gjort brug af, for at gøre vores hverdag og økonomi mere enkel. Du behøver selvfølgelig ikke at bruge alle 5 tricks, hvis ikke du synes de passer til din livsstil. Mærk efter og se hvilke, der kan fungere for dig, og brug dem som en hjælp til at holde fokus på dine mål, og tag et skridt nærmere en mere økonomisk fri fremtid.

5 Minimalistiske tricks til at spare penge

1. Ryd op i dine ting

2. Lån i stedet for at købe

3. Købestop eller køb genbrug

4. Indkøbslister og prioritering

5. Slip frygten for at gå glip af noget (FOMO)

5 minimalistiske sparetricks

1. Ryd op i dine ting

Ud med ting der ikke giver dig glæde i livet

Måske er oprydning det første du tænker på, når det kommer til minimalisme. Du er måske en af dem, som har set eller læst om den japanske livsstilekspert Marie Kondo’s bøger og TV-program “Tidying up with Marie Kondo”. I programmet hjælper hun familier med at rydde ud og fokusere på de ting, som giver glæde. 

Der er ingen tvivl om, at oprydning skaber overblik, fokus og stabilitet over hele linjen – fysisk som psykisk – og det gælder selvfølgelig også for din økonomi på flere parametre.

Det du rent praktisk gør er at rydde op. Pretty simple right? Start evt. med at rydde op i ét værelse ad gangen. Du skal tage stilling til hver ting og beslutte om det er noget, som giver dig værdi og glæde i dit liv. Ikke nok med at du får ryddet ud og skabt mere plads, så får du også et overblik over, hvad du rent faktisk ejer. 

Når du har det fulde overblik vil du måske opdage, at du har flere af samme ting, fx fem grydeskeer, to vinoplukkere, to næsten ens bluser osv. Har du virkelig brug for ekstra af hver ting? Sortér og ryd ud – eller endnu bedre sælg eller giv væk. Ved at rydde op og få overblik undgår du situationer, hvor du tror, at du mangler en specifik ting. Det kan i værste fald skade din pengepung.

2. Lån i stedet for at købe

Og når vi nu snakker om at stå akut og mangle en ting eller “jeg synes da også, at jeg har brug for…” så stop lige op. I stedet for at købe tingen right away, så prøv at tænke på, hvem du kender der måske ejer sådan en ting – og om du kan spørge vedkommende om du må låne. Der er mange penge at spare, hvis du kan låne fremfor at købe. 

Hvis du nu sidder og tænker: “aahhh det kan man da ikke altid” – så tro om igen! Du kan i princippet låne alt, og folk er mere villige til at låne end du lige går og tror! Også dem som du slet ikke kender. Vi kender folk (inkl. os selv), der har lånt alt fra biler, bæreseler, stole til boremaskiner og kjoler. Vi har både selv lånt ud og lånt af folk, både som vi kender og ikke kender. 

Hvis det drejer sig om lån af en dyrere ting, kan du eventuelt give en flaske vin eller en æske chokolade for at vise din taknemmelighed. Tit er vores erfaring dog, at de fleste mennesker bare er glade for at kunne hjælpe andre.

Det kan være en smule grænseoverskridende at spørge, men så prøv at starte i det små. Lån eventuelt en gryde, handsker eller lignende – og væn dig til tanken.

Udover at spare penge, så bringer du heller ikke flere ting ind i dit hjem. De vil altid skulle afleveres tilbage. 

u

Kan naboen hjælpe?

3. Købestop eller køb genbrug

Stop dit overforbrug

Den her forbinder rigtig mange også med minimalisme: at du slet ikke må købe noget som helst. Og ja, det er rigtigt, at mange der lever minimalistisk fuldstændig undgår at købe ting. Nogle af dem er sågar selvforsynende, genbruger, generere zero waste og fremstiller mange ting selv. 

For rigtig mange mennesker kan tanken om et “købestop” virker uoverskueligt og urealistisk. Faktisk kan det være direkte stressende for nogle. De kommer til at fokusere alt for meget på netop det faktum, at de slet ikke må købe noget og bliver i værste fald “sortseer”. De går hurtigt død og kan ikke finde motivationen til at fortsætte.

Det er klart, at der skal noget til for at håndhæve et decideret købestop – og nogle vedholder det heller ikke i mange måneder ad gangen. Kun få er hardcore nok til at håndhæve det i flere år. For mange er det at tage “en kold tyrker” lidt voldsomt at starte ud med. Vi skal ærlige og sige, at vi ikke har indført købestop hjemme hos os. Til gengæld tænker vi bare rigtig meget over, hvad vi bruger vores penge på – og låner eller køber genbrug i stedet for.

At købe genbrug kan være et kompromis, hvis man gerne vil eje noget. Der er igen mange penge at spare, hvis du accepterer præmissen om, at det du vil købe ikke er “brand new” fra butikken. Der er dog mange eksempler på folk, der laver fejlkøb, eller kun har gået med en bluse/skjorte meget få gange. Bare fordi noget er genbrugt, så betyder det ikke, at det er slidt i laser og forvasket. Der findes et væld af genbrugsmarkeder og nettet bugner med utallige muligheder for at shoppe genbrug fx DBA, Reshopper, Trendsales, Zadaa osv.

Købestop kan være en løsning for nogen, men kræver at du er konsekvent og står fast for at reducere dit forbrug – uanset hvad grunden hertil må være. Hvis løsningen er for radikal til dig, så gå med vores råd om at låne eller (så vidt muligt) købe genbrug.

4. Indkøbslister og ønskelisten

Er du typen der ofte lader dig friste, når du er ude og handle eller shoppe? Vi kender følelsen. Der kan ofte ryge ting ned i kurven (online som fysisk), som ikke lige var planen fra starten. De små beløb hist og her, tænker du måske ikke så meget over, men det er skadeligt for din pengepung i længden. 

En pragmatisk måde at gribe dette problem an på er…. Tadaaa… indkøbslister! Gør det til en vane altid at lave indkøbslister – og hold dig til den. Hav den evt. i hånden hele tiden, mens du handler og kig på den hele tiden for at holde fokus. Hvis du stadig synes det er svært, kan du prøve at afsætte tid til din indkøbstur. Hvis det kun må tage dig 5 minutter at handle, vil du komme hurtigt rundt i butikken!

Uanfægtet om man er en børnefamilie, single eller par er det en god vane at lave en eller flere indkøbslister på forhånd – og i god tid! Det er så træls at skulle ned i butikken igen eller decideret undvære en essentiel ingrediens i sin ret. 

Når du er blevet hardcore til indkøbslister, kan du gå til “next level” ved at kigge efter tilbud på forhånd. Med en god portion koordinering og afsætning af tid, kan der være flere penge at spare på denne måde.

l

Få struktur på dine indkøb

En anden ting vi skal vende under dette punkt er ønskelisten. Støder du på ting i din dagligdag, som du godt kunne tænke dig, så skriv dem ned. Lav en ønskeliste! Gør det til en vane jævnligt at besøge den og revurdér hver ting på listen. Har du virkelig brug for disse ting? Var den her ting virkelig så fantastisk, da du fandt den? Hvis svaret er nej, så er det bare om at fjerne tingen(e) fra din ønskeliste. 

Du vil efterfølgende erfare, at du ofte har fortrængt tingene på din ønskeliste. Ønskelisten kan derfor blive et trick til at minimere dit forbrug. Til gengæld kan din ønskeliste blive aktuel, hvis du skal give ønsker til venner og familie ved fødselsdage og jul for eksempel. På den måde sparer du tid – og undgår den fælde, hvor du ønsker dig en masse ting, som du alligevel ikke har brug for!

5. Slip frygten for at gå glip af noget

Fear of Missing Out - gør dig fattig

Minimalisme handler om at rydde op og skabe fokus – også når det gælder dit indre. Et meget effektfuldt middel mod forbrug er at gøre op med frygten for at gå glip af noget. Måske du har hørt det smarte udtryk: Fear of Mission Out (FOMO). Vi lever i et samfund, hvor vi skal være på hele tiden. 

Vi må ikke gå glip af noget – heller ikke, når det kommer til forbrug og materialisme. De sociale medier bugner med fristende og glamourøse billeder, lige fra reklamer for tøj og elektronik til folk som er ude og spise lækker brunch eller aftensmad på en ny restaurant. 

Alt dette opfordrer dig til at bruge penge. For når du sidder og surfer rundt på nettet, eller scroller på Facebook eller Instagram er der fristelser. Der er en opfordring til at forbruge her og nu – køb det her eller prøv det her, ellers er det for sent! Puf! Nu forsvandt din mulighed. Det er FOMO for fuld udblæsning.

Hvis du er ligeglad med FOMO, så er det jo fint, men faktum er, at mange af os kan have det svært ved at gå glip af noget. Her kan der tales om en ond cirkel, som vi mennesker kan have svært ved at komme ud af. Vi ser en livsstil, som vi tror, at vi skal have eller efterstræbe, fordi andre måske har… Det bliver et tabt spil, fordi vi halser efter og bliver ved med at købe for ikke at gå glip af noget. Det får vi det måske dårligt over, og så køber vi mere. Det er for alvor skruen uden ende.

Et gammelt ordsprog siger: Ude af øje, ude af sind. Du skal gøre op med FOMO. Tricket her er enkelt: afmeld alt. Frameld dig nyhedsbreve, Facebookgrupper, sider osv. Lad være med at lade dig selv blive eksponeret for det. Det samme gælder fysiske steder: Lav noget andet andet end at tage i shoppingcentre eller på Strøget, hvor du får alvor kan blive ramt af FOMO og få trang til at købe. 

I starten vil det føles som detox eller endnu værre afvænning. Ja, måske er det ligefrem grænseoverskridende for dig!? For hvad hvis du går glip af noget? Hvis du synes, at det er for meget at afmelde dig alt, så tag det trin for trin eller i etaper. Efterhånden vil du måske ligefrem opleve mere stabilitet og ro, eftersom du ikke skal følge med i alt muligt og hele tiden holde øje med, hvad der sker. Og så vil du selvfølgelig opleve en mere fyldt pengepung! Det er præcis, hvad et opgør med frygten for at gå glip af noget kan bidrage til. 

Bonus trick – snak med andre

Det kan lyde ekstremt banalt, men vi mennesker er og bliver sociale skabninger – og derfor kan det også være rigtig svært at stå alene og bokse med noget, der er udfordrende for dig. Vi kan kun anbefale at snakke med andre. Og hvis dine venner eller familie ikke er helt fan af, hvad du gør, så find grupper på Facebook eller andre sociale medier, hvor I kan hjælpe og støtte hinanden! Følg evt. folk der selv lever efter en besparende eller minimalistisk livsstil, som kan inspirere dig! Det vil gøre det nemmere for dig at nå dine mål.

Blev du klogere?

Det var vores fem minimalistiske tricks til at holde fokus på rejsen mod finansiel frihed! Vi håber, at du kan bruge et eller flere af rådene, hvis du undervejs bliver udfordret eller mangler inspiration. Der findes mange flere gode råd indenfor minimalismen. Vi dyrker selve livsstilen for at sikre vores rejse mod FIRE.

På vores blog skriver vi løbende om, hvordan vi sparer penge og prøver at leve et mere simpelt liv.

Aftensmad for 10 kr.

Aftensmad for 10 kr.

Et sted vi sparer mange penge på er vores madbudget. Det afholder os dog ikke fra selv at lave sund og lækker aftensmad.